Istraživanje

Novo istraživanje dokazuje da su biljke pametnije i svjesnije nego što mislimo

Agrovijesti
Rast biljke Fotografija: Thinkstock
Razumijevanje načina na koji taj protein radi moglo bi biti ključno za usjeve i efikasnost fotosinteze, što bi moglo potaknuti prinos ili čak dopustiti biljkama da prežive u klimama u kojima inače ne bi.

Sveučilište Sjeverne Karoline objavilo je rezultate nove studije koja ispituje kako biljke reagiraju na sjenu i svijetlo.

Riječ je o studiji koja je otkrila metode koje biljke koriste kako bi utvrdile je li tama zbog noći ili je riječ o privremenoj sjena. Naravno, biljke ne mogu vidjeti, stoga koriste protein zvan RGS1 kako bi otkrile promjene u svjetlu i prilagodile fotosintezu na odgovarajuću razinu. Bez tog proteina, biljke se ne mogu nositi s promjenama, a ovaj tim istraživača je koristio genetski modificirane biljke kojima nedostaje RGS1.

Budući da su znanstvenici shvatili koji je protein odgovoran, oni su također mogli mjeriti koliko dugo je potrebno biljci da se prilagodi. Ono što su otkrili je prilično impresivno: biljke su testirane u četiri minute, a ako je tama trajala dulje od četiri minute, biljke bi pretpostavile da će tama ˝potrajati˝.

Ipak ima jedna iznimka, naime biljke iz roda trava, koji uključuje usjeve poput kukuruza, pšenice, riže  nemaju RGS1. To je zato što površine na kojima se sade obično oko sebe nemaju veće biljke ili stabla koja bi mogla raditi sjene, tako da one imaju istu razinu fotosinteze tijekom dana.

Ovo otkriće bi moglo biti značajno za poljoprivredu. Razumijevanje načina na koji taj protein radi moglo bi biti ključno za usjeve i efikasnost fotosinteze, što bi moglo potaknuti prinos ili čak dopustiti biljkama da prežive u klimama u kojima inače ne bi. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje