VEGANSTVO

Obilježen Svjetski dan bez mesa

Agrovijesti
Obilježen Svjetski dan bez mesa Fotografija: Prijatelji životinja
Veganska hrana prikladna je za sve, neovisno o načinu prehrane. Ima je u svim varijacijama i sva klasična jela mogu se napraviti bez mesa, mlijeka, jaja i meda – time postaju zdravija, ekološki prihvatljiva i etičnija.

Udruga Prijatelji životinja i građanska inicijativa Vegan Thugz častili su prolaznike veganskim delicijama i dali svima priliku da okuse i osjete dobrobiti suosjećajnog načina života i prehrane te tako i u Hrvatskoj obilježili Svjetski dan bez mesa (Meatout).

Meatout se tradicionalno obilježava na samome početku proljeća. Dok se priroda priprema na novi cikus života polaganim izlaskom iz zime, aktivisti su degustacijom ukusne hrane napravljene isključivo od biljnih sastojaka pozvali sve na suosjećanje prema životinjama.

Obilježen Svjetski dan bez mesa
Pozitivne reakcije građana pokazale su da je sve manje predrasuda prema veganskoj prehrani, a i one lako nestaju s prvim zalogajem. Veganska hrana prikladna je za sve, neovisno o načinu prehrane. Ima je u svim varijacijama i sva klasična jela mogu se napraviti bez mesa, mlijeka, jaja i meda – time postaju zdravija, ekološki prihvatljiva i etičnija.

Svako dijete koje je posjetilo štand dobio je Stellinu krafnu, odnosno krafnu u obliku svinjske njuške i slikovnicu. Svi koje zanima tko je Stella mogli su putem dirljivog videa saznati tko je ona i kakve veze ima s utočištem za životinje.

Sve koje nisu bili prisutni na akciji u Zagrebu, Vegan thugz i Prijatelji životinja pozivaju da saznaju kako mogu sami podržati suosjećajniji način života odabirom prehrane na biljnoj osnovi, prijavom na 30-dnevni Vege izazov na www.veganopolis.net.

Nove kulinarske avanture koje pomažu životinjama, kao i zdravlju ljudi, nadohvat su klika svima. Proljeće je vrijeme buđenja prirode, a neka bude i trenutak buđenja suosjećanja prema svim živim bićima. Recepti koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla mogu se pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Obilježen Svjetski dan bez mesa