Deficitarna strukovna zanimanja

Objavljen poziv za stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima

Agrovijesti
Stipendiranje učenika u srednjim strukovnim školama Fotografija: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
„Radi se o iskoraku kojim prvenstveno želimo tržištu rada ponuditi kvalitetne majstore i stvoriti uvjete da poslodavac tog radnika stvara za svoje potrebe, uz minimalni trošak. Također, ciljanim mjerama želimo potaknuti mlade na ostanak u Hrvatskoj te na vrlo konkretno i praktično obrazovanje, koje će ga nakon 3 ili 4 godine učiniti konkurentnim na tržištu i pružiti mu perspektivu zaposlenja uz dobru plaću“, objasnio je tom prilikom ministar gospodarstva Darko Horvat te istaknuo kako je ovo zametak dualnog obrazovanja kakvo već postoji u zemljama hrvatskog okruženja.

U novu školsku godinu krenulo je oko 464 tisuće učenika, od čega više od 38 tisuća prvašića, a u prve razrede srednjih škola upisano je 40 tisuća učenika. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, u strukovne programe upisalo se nešto manje od 26.500 učenika, što je gotovo 1200 učenika više nego prošlih godina.

Upravo ovaj trend porasta zanimanja za strukovna zanimanja može veseliti poduzetnike i obrtnike s obzirom na to da na tržištu rada istih – nedostaje.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je Otvoreni javni poziv za projekt „Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima“ za 2019. godinu. Ovaj poziv namijenjen je učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima u sustavu vezanih obrta po Jedinstvenom modelu obrazovanja (JMO). Prijave za stipendije zaprimat će se sve do 31. listopada.

„Radi se o iskoraku kojim prvenstveno želimo tržištu rada ponuditi kvalitetne majstore i stvoriti uvjete da poslodavac tog radnika stvara za svoje potrebe, uz minimalni trošak. Također, ciljanim mjerama želimo potaknuti mlade na ostanak u Hrvatskoj te na vrlo konkretno i praktično obrazovanje, koje će ga nakon 3 ili 4 godine učiniti konkurentnim na tržištu i pružiti mu perspektivu zaposlenja uz dobru plaću“, objasnio je tom prilikom ministar gospodarstva Darko Horvat te istaknuo kako je ovo zametak dualnog obrazovanja kakvo već postoji u zemljama hrvatskog okruženja. „Želimo preuzeti uspješan model koji funkcionira i daje rezultate te ga prilagoditi našem zakonodavnom okviru. U tom smjeru i stvaramo poticajno okruženje za mlade koje, u ovom slučaju, pratimo od prvog razreda srednje škole pa sve do prvog zaposlenja, pri čemu će važan doprinos biti i mjera ovogodišnje porezne reforme koja ide u prilog smanjenja poreznog opterećenja za mlade“, istaknuo je Horvat.

Sam projekt stipendiranja učenika provodi se unutar Programa „Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II“ koji se temelji na dvije osnovne aktivnosti – stipendiranje učenika u deficitarnim obrtničkim zanimanjima i dodjela potpore gospodarskim subjektima za provedbu naukovanja, koje se provode kao doprinos provedbi mjera iz Programa Vlade za usklađivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada.

Podsjetimo, još prije ljeta Ministarstvo je najavilo dvostruko povećanje učeničkih stipendija sa 9.000 na 18.000 kuna godišnje. Drugi značaj iskorak je značajno povećanje raspoloživih sredstava za poticanje obrtnika i pravnih osoba na izvođenje naukovanje (60 milijuna kuna za 2019. i 2020. godinu).

„Ministarstvo će obrtnicima i pravnim osobama sufinancirati 85 posto troškova potrebnih za isplatu naknade za naukovanje učenicima, zatim iznos nagrade mentoru u obrtu ili pravnoj osobi koji poučava učenike te još jednu dodatnu komponentu u vidu nabave opreme potrebne za izvođenje naukovanja i to sve do maksimalnog iznosa potpore od 500.000 kuna“, pojasnila je pomoćnica mnistra gospodarstva Ana Mandac te istaknula kako je ukupna vrijednost projekta za naredne dvije godine 200 milijuna kuna.

Broj stipendista raste iz godine u godinu, tako su primjerice 2016. godine dodijeljene 1522 stipendije u iznosu od 13,7 milijuna kuna, 2017. godine 2342 stipendije u iznosu od preko 21 milijun kuna, a školske godine 2018./2019. dodijeljeno je 2968 stipendija u ukupnom iznosu od 26.712.000,00 kuna. U ove tri školske godine dodijeljeno je gotovo 7.000 stipendija.

Ovo nije samo važna gospodarska mjera kojom se potiču djeca na upis u srednje strukovne škole, već i demografska mjera, ističu u Ministarstvu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje