Otkup pšenice roda 2017. godine

Objavljen Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice

Agrovijesti
Pšenica Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
Pravilnik će se primjenjivati za otkup pšenice roda 2017. godine proizvedenu za otkup isključivo na području Republike Hrvatske.

Proizvođači i otkupljivači pšenice nezadovoljni su parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice koje sadrži neobvezujući Kodeks otkupa žitarica i uljarica iz 2014. godine. Na dva održana sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica nije postignut dogovor oko izmjena Kodeksa.

Imajući u vidu da je žetva pšenice u tijeku i da je potrebno žurno reagirati na zahtjeve tržišta Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine u koji su unesene izmjene o kojima se raspravljalo na posljednjem sastanku Savjeta i oko kojih se postigao određeni stupanj suglasnosti svih strana.

Pravilnik će se primjenjivati za otkup pšenice roda 2017. godine proizvedenu za otkup isključivo na području Republike Hrvatske.

Donošenjem Pravilnika o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine, Kodeks otkupa žitarica i uljarica se može i dalje primjenjivati obzirom da propisuje uvjete, način, prijem i otkup ostalih žitarica i uljarica.

„Očekujem da ćemo nakon ovogodišnje žetve ponovno okupiti i proizvođače i otkupljivače pšenice i da ćemo zajedno raditi na izmjenama Kodeksa. Inzistiram na poštenim uvjetima i za jedne i za druge, ali prije svega podsjećam da je ukupna dobrobit i proizvođača i potrošača daleko veća ako ćemo našu najkvalitetniju pšenicu koristiti za proizvodnju domaćih finalnih proizvoda“ izjavio je ministar Tomislav Tolušić po objavi Pravilnika.