Od danas i službeno omogućeno korištenje naziva Teran istarskim vinarima

Objavljena Delegirana uredba Europske komisije o teranu

Agrovijesti
Teran Fotografija: Tomislav Krasnec, dopisnik iz Bruxellesa/Večernji list
Danas je objavljena Delegirana uredba Europske komisije koja omogućava korištenje naziva Teran istarskim vinarima

Danas je u Službenom listu Europske unije objavljena DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) 2017/1353 оd 19. svibnja 2017. o izmjeni Uredbe (EZ) br. 607/2009 u pogledu sorti vinove loze i njihovih sinonima koji se mogu navesti na etiketi vina, a kojom je istarskim proizvođačima Terana omogućeno korištenje imena Teran pri označavanju vina.

Korištenje naziva Teran omogućeno je za vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra, uz uvjet da se oznake Hrvatska Istra i Teran nalaze u istom vidnom polju i da je naziv Teran ispisan manjim slovima od naziva Hrvatska Istra.

Vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra proizvedena prije datuma stupanja na snagu ove Uredbe mogu se u skladu s primjenjivim zakonodavstvom stavljati na tržište dok se ne potroše zalihe, čak i ako ne ispunjavaju prethodno navedene uvjete označivanja.

„Od danas istarsko vino od sorte Teran može s tim nazivom u svijet. Naš Teran će biti simbol upornosti koja se isplatila i primjer glavnog mota Europske unije – ujedinjeni u različitosti. Europa je bogatija za jedno vrhunsko vino“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje