Studija

Obnovljive energije mogu pokriti 80 posto potreba za strujom u SAD-u

Agrovijesti
Najveća solarna farma Fotografija: thameswater.co.uk
Obnovljivi izvori energije poput vjetra i sunca mogli bi pokriti 80 posto potreba za strujom u Sjedinjenim Državama uz uvjet da se poboljšaju kapaciteti prijenosa i skladištenja, objavili su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Energy and Environmental Science.

Unatrag nekoliko godina procjenjivalo se da ti izvori mogu pokriti između 20 i 30 posto američkih potreba za strujom, pokazuje studija. 

Sjedinjene Države sada približno dvije trećine svojih potreba za strujom dobivaju korištenjem fosilnih izvora - prirodni plin, ugljen i nafta, što pridonosi rastu temperature na Zemlji zbog visokih emisija plinova s učinkom staklenika.

Petina potreba za strujom u SAD-u dobiva se iz nuklearne elektrane. 

Obnovljivi izvori energije čine samo 15 posto pri čemu je najveći udio vjetroelektrana: 7 posto, sunčeva energija čini 1 posto, a ostalo se dobiva iz drugih izvora poput hidroelektrične energije. 

Za izračune potencijala korištenja obnovljivih energija znanstvenici su analizirali američke meteorološke podatke, sat po sat, u razdoblju od 1980. do 2015. 

"Ustanovili smo da bismo mogli na pouzdan način postići gotovo 80 posto naše struje iz (obnovljivih) izvora gradeći mrežu prijenosa na kontinentu ili postrojenja za skladištenje energije u ekvivalentu od 12 sati nacionalne potrošnje struje", rekao je Steven Davis, profesor znanosti na sveučilištu California-Irvine.

Za to bi bila potrebna "vrlo velika ulaganja, ali ona nisu neizvediva", rekli su znanstvenici s kalifornijskog Instituta za tehnologiju i iz zavoda Carnegie za znanost (Carnegie Institution for Science).

Pozvali su Sjedinjene Države, koje su drugi najveći svjetski zagađivač poslije Kine, da ulažu u razvoj energija koje ispuštaju niske razine plinova s učinkom staklenika dok se ne izgrade potrebna postrojenja za korištenje obnovljivih izvora. 

"Takve bi opcije bile korištenje nuklearne i hidroenergije", kaže Ken Caldeira iz Carnegie Institution for Science.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje