Mađarska

Očekivana proizvodnja voća i povrća 2,6 milijuna tona

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Vremenski uvjeti uzrokovali su podosta manje štete od prvotnih procjena mađarskih proizvođača voća i povrća. Sektor očekuje ukupnu proizvodnju oko 2,6 milijuna tona, izvijestio je predsjednik Mađarske međustrukovne organizacije voća i povrća FruitVeB Ledó Ferenc za MTI.

Ferenc je rekao da je šteta od proljetnog mraza iznosila do 25-30 posto, što je oko 250 do 300 tona, no za sada, povoljno ljetno vrijeme je djelomično kompenziralo nedostatke.

U pogledu stakleničke proizvodnje, tehnološka modernizacija i povoljni vremenski uvjeti omogućili su 5-9 posto više prinose prošle godine; oko 420-430 tisuća tona. Kvaliteta je puno bolja nego prošle godine jer nije bilo ekstremno toplih dana. U međuvremenu, proizvodnja povrća na otvorenom mogla bi dostići ukupno 1,3 milijuna tona. Ukupno, sektor povrća očekuje bolje prinose nego prošle godine, s povećanjem od 10 do 15 posto.

Ferenc kaže da je najveći izazov za sektor voća i povrća ove godine zaštita protiv gljivičnih bolesti (poglavito kod trešanja, jabuka i krušaka), jer takvi slučajevi mogu uzrokovati gubitak od 30 do 50 posto količina i kvalitete.

Kod ratarskog povrća, očekuje se d bi visoka kišna razdoblja u nekim regijama mogla imati pozitivan utjecaj na prinose. Vremenski uvjeti pozitivno utječu na prinos i kvalitetu  proizvoda kao što su luk, korjenasto povrće i kupus.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje