Predviđanja USDA

Očekuje se blago povećanje proizvodnje jabuka u svijetu

Agrovijesti
Jabuke Fotografija: Pixabay
U sezoni 2015./2016.svjetska proizvodnja jabuka mogla bi blago porasti u usporedbi s prošlogodišnjom, s većom proizvodnjom u Kini, a manjom u Sjedinjenim Državama i Europi

U izvješću Američkoga ministarstva poljoprivrede (USDA) stoji da će proizvodanja blago rasti godinu za godinom do 76,9 milijuna tona. Predviđa se manje globalno trgovanje zbog krize u potražnji iz Bjelorusije, Meksika i Rusije. U izvješću stoji kako će se kineska proizvodnja povećati  5 posto, na 43 milijuna tona, zahvaljujući povećanju broja hektara pod jabukama i povoljnim vremenskim uvjetima.

Predviđa se da će izvoz iz azijskih zemalja biti povećan 50 posto - na 1,2 milijuna tona, najviše iz Tajlanda i Bangladeša.

Europske količine će se smanjiti 10 posto - na 12,2 milijuna, zbog manje proizvodnje u Poljskoj, Mađarskoj i Italiji. Izvozi iz EU će pasti 12 posto - na 1,6 milijuna tona, zbog manjih pošiljaka u istočnu Europu, Sjevernu Afriku i na Bliski istok.

U međuvremenu očekuje se da će američka proizvodnja pasti 10 posto, na 4,5 milijuna tona, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u svim uzgojnim područjima, tvrdi USDA.

Predviđa se da će izvozi pasti na najnižu razinu u posljednjih šest godina, spustivši se za četvrtinu, na 780.000 tona, zbog manjih pošiljaka u Meksiko, Indiju i većinu američkih tržišta. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje