Maslinarstvo

Očekuje se povijesni urod maslina u Portugalu

Agrovijesti
Masline Fotografija: Pixabay
Portugal bi mogao proizvesti oko 765.000 tona maslina ove godine, što bi bio treći najveći urod u posljednjih 75 godina

Nacionalni institut za poljoprivrednu i ribarsku statistiku Portugala procjenjuje da će proizvodnja maslina i maslinovog ulja biti povijesna ove godine, prenosi Olive Oil Times. U Poljoprivrednoj prognozi koju su objavili 17. veljače 2016., proizvodnja maslina i maslinovog lja mogla bi dostići 765.000 tona, što bi bio treći najveći urod u posljednjih 75 godina. Također, to bi bio 75 posto veći urod maslina nego prošle godine.

Portugal je proizveo samo 438.000 tona maslina u 2014. godini, što je znatno manje nego 2013. godine kada su proizveli 634.000 tona.  Iako se masline uzgajaju u nekoliko različitih regija Portugala, visoki prinosi se ove godine očekuju u regiji Alentejo na jugu zemlje. Alentejo je najveća i najvažnija regija za proizvodnju maslina u Portugalu u kojoj se proizvede dvije trećine ukupnog maslinovog ulja.

Regija koristi razne tradicionalne, poluintenzivne i intenzivne metode za uzgoj maslina. Ipak, intenzivno restrukturiranje gospodarstava koje se bave maslinarstvom, sadnja visokoproduktivnih sorti maslina, efikasno navodnjavanje, odgovarajuća gnojidba i blaža rezidba odgovorni su za visoke urode koji se očekuju ove godine.

Iako postoji više od 30 sorti maslina podrijetlom iz Portugala, najčešće sorte kultivara za maslinovo ulje i stolne masline su galega, cobrancosa, cordovil, verdeal, madural i carrasquenha.

Sa šest  portugalskih regija koje imaju zaštitu oznake izvornosti za proizvodnju maslinovog ulja, tri su iz regije Alentejo. Iako portugalske masline nisu tako poznate kao španjolske, talijanske ili grčke, 22 portugalska maslinova ulja prošle su godine prepoznata među svjetski  najboljim uljima na Međunarodnom natjecanju maslinovih ulja 2015. u New Yorku.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje