VIŠE JE POVRŠINA POD ULJARICAMA

Očekuje se žetva uljane repice na 52.000 hektara

Agrovijesti
Uljana repica Fotografija: Pixabay
Rezultati pokusa omogućit će proizvođačima bolju spoznaju i usporedbu novih informacija o hibridima i sortama uljane repice te korištenje pravovremenih i optimalnih agrotehničkih mjera u samoj proizvodnji.

Žito d.o.o., vodeća poljoprivredna tvrtka u Slavoniji, zainteresirana je za otkup svih uljarica koje su joj potrebne za preradu. Rečeno je to između ostalog na drugom Danu polja uljane repice koje je organizirala Tvornica ulja Čepin d.d., tvrtka iz sustava Žita, a kojem su nazočili brojni proizvođači i poslovni partneri te predstavnici vodećih sjemenskih kuća u Republici Hrvatskoj.

Okupljeni su obišli pokusno polje, a prezentacija pokusa i druženje nastavili su se u restoranu Žita “Crna svinja”, piše Glas Slavonije. Provođenje pokusa na uljanoj repici provedeno je radi poslovnih partnera i proizvođača uljane repice, a u njima je sudjelovalo šest sjemenskih kuća (BC Institut, Syngenta, KWS, RWA, Mauthner i Dekalb) s 36 hibrida i dvije sorte uljane repice. Rezultati pokusa omogućit će proizvođačima bolju spoznaju i usporedbu novih informacija o hibridima i sortama uljane repice te korištenje pravovremenih i optimalnih agrotehničkih mjera u samoj proizvodnji.

U ime Tvornice ulja Čepin okupljene je pozdravio predsjednik Uprave Josip Bičvić, koji je tom prilikom rekao kako površine pod uljanom repicom rastu već nekoliko godina zaredom, a prema neslužbenim informacijama ove se godine očekuje žetva na oko 52.000 hektara, što je u odnosu prema prošloj godini povećanje za oko 10.000 hektara.

Prema Bičvićevim riječima, interes za uljanu repicu i suncokret velik je zbog brzog otkupa i sigurnog plaćanja, pa se zato poslovni partneri odlučuju sijati upravo te kulture.

- Naši pogoni spremni su preraditi 150.000 tona uljarica godišnje i zaiteresirani smo za otkup svih uljarica koje su nam potrebne za preradu – naglasio je Bičvić i dodao kako Tvornica ulja Čepin ove godine planira preraditi između 60.000 i 70.000 tona uljarica, a to je potreba domaće industrije, dok sve ostalo ide u izvoz za uljare u okruženju.

Juraj Klarić iz Savjetodavne službe, koji je postavio i pratio ovaj pokus, rekao je kako je ova godina bila vrlo zahtjevna, a proljeće je vrlo izazovno jer je sve krenulo kasno zbog puno kiše, ali vjeruje u dobar prinos na koji neće utjecati ekstremna razdoblja visokih i niskih temperatura.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje