Darko Dananić, vlasnik i direktor tvrtke  Fortuna Agro:

Očekujemo da će se tržište traktora i mehanizacije konačno početi jače oporavljati

Agrovijesti
Fortuna Agro Fotografija: Žarko Bašić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Tvrtka Fortuna Agro se bavi ovom prodajom 10 godina a vlasnik ukupno 18 godina, od toga 10 godina u vlastitom poduzeću.

„Na tržištu traktora i poljoprivredne mehanizacije došlo je do blagog opravka, a na današnji dan se osjeti mali napredak u odnosu na prošlu godinu. Počelo se osjećati da se na tržištu događaju pozitivni pomaci, nakon što je nešto ubrzano rješavanje projekta iz program ruralnog razvoja, odnosno izdavanje dozvola na koje se čekalo više od dvije godine, objasnio nam je vlasnik i direktor tvrtke Fortuna Agro koja se preko 10 godina bavi prodajom traktora i poljoprivredne mehanizacije.

Fortuna Agro

Tvrtka Fortuna Agro se bavi ovom prodajom 10 godina, a vlasnik ukupno 18 godina, od toga 10 godina u vlastitom poduzeću.

Tijekom 2016. godine u Hrvatskoj je, prema službenim podacima, prodano 449 novih traktora što je 1,6 puta (60%) više nego u 2015. godini, kada je prodano i novoregistrirano njih 281, no to je još uvijek skoro pet puta manje nego u 2008. godini kada je prodano 2120 novih traktora. Ostvarena povećana prodaja, posebno u zadnjem kvartalu 2016. godine, rezultat je prije svega ostvarenih dobrih prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji i relativno dobrih otkupnih cijena za jesenske kulture, objasnio nam je Dananić.

Mi prodajemo poljoprivrednu mehanizaciju te u našem širokom prodajnom asortimanu možete naći mnoge svjetski poznate brandove kao turskih traktora ArmaTrac, te mehanizacije FLIEGL, UNIA, EMY ELENFER, DAROS, ALPLER, MINOS itd.

Vrhunski traktori i pouzdani poljoprivredni strojevi visoke kvalitete, te naša uslužnost osigurali su nam da uspjevamo poslovati pozitivno i održati se na tržištu, kaže Dananić.

Njegova tvrtka Fortuna Agro d.o.o. (FA) posluje na hrvatskom tržištu od 2007. godine, a Dananić, kaže kako je u trenutku kada je krenuo sa vlastitim poslom tržište bilo na svom vrhuncu jer su se trošili ogromni novci iz tzv. kapitalnih ulaganja. Na žalost, nakon što je došlo do ogromnih investicija i velikih prodajnih rezultata, došla je kriza koje je unijela nervozu i pad prodaje.

Zbog toga su se mnogi morali prilagođavati tržišnim uvjetima, te u svoje asortimane uvrstiti i druge proizvode i usluge osim prodaje i servisa poljoprivrednih strojeva, a konkretno kod nas su to ogradni sustavi, dodaje Dananić.

Fortuna Agro
Od svog osnutka, tvrtka FA je ekskluzivni zastupnik UZEL-a, proizvođača MF traktora iz Turske te niza visokokvalitetnih proizvođača poljoprivrednih strojeva okupljenih oko Uzela, čiji su strojevi već i mnogo godina prije bili zastupljeni na hrvatskom tržištu pod mnogo renomiranijim i poznatijim imenima. Potom je ostvarena suradnja s njemačkim proizvođaćem prikolica i cisterni FLIEGL, te poljskom grupacijom UNIA, koji su u svojim zemljama, regijama a i šire vodeći proizvođači.

Prema tome, u našoj ponudi možete pronaći vrhunske prikolice svih tipova, iznimno kvalitetne strojeve za obradu zemlje, a sve po vrlo povoljnim cijenama neopterećenim dodatnim maržama zvučnih imena, jer svaki od ovih strojeva uvozimo direktno od svakog proizvođača, objasnio nam je Dananić.

FORTUNA AGRO također je i ekskluzivni uvoznik i zastupnik traktora turskog proizvođača ArmaTrac, koji u posljednih 5 godina vrlo uspješno osvajaju tržište Europe.

„Zahvaljujući svojoj vrhunskoj kvaliteti i novim standardima u proizvodnji, po prodajnim rezultatima prestižu i mnoge poznatije proizvođače traktora. Iznimna snaga ovog traktora, nevjerojatno mala potrošnja goriva, te vrhunski dizajn bili su dovoljan argumenat da u naš prodajni asortiman uvrstimo ovaj proizvod, objasnio nam je Dananić.  Njegova tvrtka za sav poljoprivredni asortiman svojim kupcima, osigurava servis i rezervne dijelove.  

 „Višegodišnje iskustvo i povjerenje stečeno predanim radom i odnosom prema proizvođačima poljoprivrednih strojeva iz Njemačke, Italije, Poljske itd. te dinamičan i organiziran tim naših djelatnika, osiguravaju vrhunsku stručnost i uslugu za naše kupce, kaže Dananić. Njegova tvrtka iz godine u godinu ostvaruje lagane ali sigurne pomake u ostvarenju zacrtanih rezultate.

Fortuna Agro

Dananić kaže kako je tržište traktora i poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj malo, i da je problem što se naši proizvođači ne udružuju i ne osnivaju strojne prstenove i zadruge, kao što to rade u brojnim razvijenim agrarnim zemljama.
Dodatni problem je i to što su se na tržištu počeli događati čudni trendovi, da su slovenski trgovci traktora i mehanizacije započeli aktivnost na hrvatskom tržištu, što je dovelo do dodatnog nereda i nemogućnost da se stvari bolje poslože.

Smatram da to nije dobro, jer poljoprivrednici odlaze u susjedstvo kako bi bez PDV kupili traktor i mehanizaciju, čime uz domaće uvoznike i razvoj gospodarstva, najviše gubi državni proračun, a dugoročno i sami poljoprivrednici zbog otežanog ostvarenja jamstvenih i servisnih usluga, zaključuje Dananić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje