4. MEĐUNARODNI KONGRES RURALNOG TURIZMA U SUPETRU

Od 160.000 OPG–ova samo se njih 500 bavi turizmom

Agrovijesti
Ruralna kuća, odmor, turizam, bazen Fotografija: Thinkstock
Iako ruralni turizam nije masovni turizam, on je sve traženiji oblik ponude. Upravo zato potrebno je razvijati nove sadržaje i biti inovativan. Sažetak je to brojnih izlaganja i panel-rasprava na 4. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu “Novo vrijeme - vrijeme za ruralni turizam”, koji je upravo završen u Supetru na otoku Braču.

Iako ruralni turizam nije masovni turizam, on je sve traženiji oblik ponude. Upravo zato potrebno je razvijati nove sadržaje i biti inovativan. Sažetak je to brojnih izlaganja i panel-rasprava na 4. Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu “Novo vrijeme - vrijeme za ruralni turizam”, koji je upravo završen u Supetru na otoku Braču, prenosi Glas Slavonije.

Na kongresu je sudjelovalo više od 250 sudionika iz 15 zemalja. U dva radna dana održani su brojni paneli, radionice, prezentacije, okrugli stolovi.

- U Hrvatskoj je registrirano više od 160.000 OPG–ova, a samo njih petstotinjak bavi se i turizmom. Jedan od ciljeva ovoga kongresa povećanje je tog broja - istaknula je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo” i predsjednica Organizacijskog odbora kongresa. Upravo je ta udruga, u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije organizirala ovaj skup u suradnji s brojnim partnerima. Domaćini - Turističko naselje Waterman Svpetrvs Resort, grad Supetar, otok Brač i Splitsko-dalmatinska županija, bili su gostoljubivi, a sudionicima kongresa pokazali su da uz morski turizam, otok Brač ima potencijale i za razvoj ruralnog turizma.

Predavanje koje je izazvalo veliku pozornost i sudionicima kongresa otvorilo vidike bilo je ono koje je održao Stefano Dominioni, predsjednik Instituta za kulturne rute pri Vijeću Europe.

“Kulturne rute ne treba shvatiti isključivo kao fizičke puteve, već i kao putovanja kroz prostor i vrijeme. Djeluju kao kanali dijaloga, ističući europski zajednički kulturni identitet među narodima i regijama, izrađenim od jezika i tradicije, povijesti i baštine. Kulturne rute stvaraju most između mjesta i ljudi, građana i lokalnih zajednica”, istaknuo je Dominioni te prezentirao nekoliko najzanimljivijih europskih ruta.

Skladni je to spoj malih poljoprivrednih gospodarstva, kulturnih i prirodnih znamenitosti, tradicije, lokalne gastronomije i još mnogo toga.

Uloga iseljenika i nacionalnih manjina, te posebno povratnika obilježile su ovaj kongres i bile tema mnogih predavanja koja su uključivala primjere pozitivne prakse. Mladi povratnici koji su na kongresu izlagali svoje poduzetničke inicijative i uspješne projekte koje ostvaruju u ruralnom turizmu redom su isticali da u Hrvatskoj vide velike potencijale i mogućnost novih zapošljavanja. A ni ovog kongresa ne bi bilo da povratnik iz Amerike Marijan Dužić nije u Supetru vizionarski sagradio kongresni centar Waterman Forum i tako razvio još jedan smjer turizma otoka Brača i time produžio turističku sezonu. Zanimljivo je da su sudionici ovog kongresa bili među prvim gostima reprezentativnog Waterman Foruma.

Četvrti međunarodni kongres ruralnog turizma na brojnim je radionicama i edukacijama sudionike upoznao s najnovijim trendovima u području ruralnog turizma. Zaključeno je da je ovaj oblik turizma itekako važan faktor razvoja gospodarstva, koji generira nova radna mjesta i nove sadržaje. Radni dio konferencije zatvoren je svečanom večerom pod nazivom “Probudite Bračanina u sebi”, koja je ujedno poslužila kao još jedan primjer na koje se sve načine mogu pokazati raznolikosti i specifičnost pojedinog kraja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje