Europski parlament donio odluku

Od 2018. jednostavnija i pravednija poljoprivredna politika EU

Agrovijesti
EU Fotografija: Thinkstock
Jednostavnija i pravednija poljoprivredna politika EU-a jača pregovaračku poziciju poljoprivrednika u odnosu na supermarkete te bolju sposobnost rješavanja tržišnih i proizvodnih rizika kao i veću fleksibilnost država članica kod pomoći mladim poljoprivrednicima.

Zastupnici su u utorak usvojili pravila koja će pojednostaviti poljoprivrednu politiku EU-a, ojačati pregovaračku snagu poljoprivrednika u odnosu na trgovačke lance, te ih bolje opremiti za suočavanje s rizicima.

Reforma Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja će stupiti na snagu 2018.,usvojena je s 503 glasa za, 87 protiv i 13 suzdržanih.

Jačanje poljoprivrednika u pravednijem opskrbnom lancu

Nova pravila trebala bi ojačati pregovaračku moć poljoprivrednika dopuštajući svim priznatim poljoprivrednim organizacijama da planiraju proizvodnju i pregovaraju o ugovorima za nabavu robe u ime svojih članova, a da pritom ne krše pravila EU-a o tržišnom natjecanju.Kolektivni pregovori do sada su bili dopušteni samo u nekoliko sektora kao što su mliječni sektor, sektor za maslinovo ulje, govedinu i žitarice.

Bolje mjere za suočavanje s tržišnim krizama i rizicima proizvodnje

Poljoprivrednike će se također bolje zaštititi od volatilnosti tržišta i kriza kao što su loši vremenski uvjeti, biljni nametnici ili bolesti životinja. Europska komisija biti će ovlaštena brže reagirati na krize izvanrednim mjerama potpore poljoprivrednicima.

Aktivni i mladi poljoprivrednici: više fleksibilnosti

Zemlje članice imat će veću fleksibilnost u definiranju „aktivnog poljoprivrednika", tj. osobe koja ima pravo na EU subvencioniranje poljoprivrednih gospodarstava. Također bi mogle značajno povećati dodatna financijska sredstva, s 25% na 50% njihovih osnovnih plaćanja za prvih 25-90 hektara, za mlade farmere, kako bi ih privukli u poljoprivredni sektor.

„Ovom reformom osnažuje se položaj naših poljoprivrednika u odnosu na trgovce te se potiče mlade na poljoprivredu. Sretna sam što će smanjenje administrativnog opterećenja i fleksibilnost koja će se omogućiti državama članicama u značajnoj mjeri hrvatskim poljoprivrednicima olakšati pristup financijskim sredstvima iz EU fondova“, izjavila je Dubravka Šuica.

„Uredbom Omnibus koja stupa na snagu početkom 2018. prilagodili smo ključne elemente u poljoprivrednoj politici u korist naših poljoprivrednika pružajući im veću fleksibilnost i sigurnost. Mladi poljoprivrednici će po stupanju na snagu Uredbe, a prema shemi potpora mladim poljoprivrednicima, imati pravo na punih pet godina uživanja statusa mladog poljoprivrednika“, naglasila je Marijana Petir.

Sljedeći korak

Prije nego što stupi na snagu 1. siječnja 2018., nova pravila i izmjene još uvijek treba usvojiti Europsko Vijeće. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje