POLJOPRIVREDNI KREDITI

Od 277 HBOR-ovih kredita iz starih operativnih programa 275 reprograma, novi krediti podižu se pametnije i zdravi su

Agrovijesti
Farma krava Fotografija: Pixabay
HBOR je u prvih pet mjeseci 2016. odobrio 240 milijuna kuna kredita za projekte u poljoprivredi, od toga za stočarstvo 22,8 milijuna kuna. Većina odobrenih kredita, 78,8 posto, plasirana je putem poslovnih banaka i leasing društava. Od 2011. do 2015. za poljoprivrednu djelatnost odobrene su 2,84 milijarde kuna, od čega putem banaka 75 posto - 2,14 milijarde kuna.

Krediti poljoprivrednom sektoru oduvijek se svrstavaju među najrizičnije - zato im najčešće, s obzirom na to što je posrijedi strateški sektor gospodarstva, države subvencioniraju kamate te kreditne linije plasiraju putem razvojnih banaka ili državnih agencija. Ni u Hrvatskoj nije ništa drukčije - lavovski dio poljoprivrednih kredita odobren je putem HABOR-a ili HAMAG-BICRO-a u suradnji s poslovnim bankama.

No, i taj je dio, jednako kao i ostatak bankarskoga portfelja, doživio svoju katarzu: "stari" krediti, odobravani prije desetak godina, mahom su nekvalitetni no u posljednje vrijeme situacija se popravlja.

 

Nakon počeka - prolongat

- Od 277 kredita odobrenih u HBOR-u kroz operativne programe od 2005., čak je 275 reprograma, neki su krediti reprogramirani i dva ili tri puta... Projekti su pisani svakako, navodile su se nerealne otkupne cijene, primjerice mlijeka po šest kuna za litru. Novac se trošio nenamjenski... Krediti su imali duge počeke, a kad bi počela otplata često su odmah išli u reprograme ili prolongate - otkriva nam pouzdan izvor, upoznat sa situacijom.

No, kaže i da su novi krediti koje sada podižu mahom mladi ljudi, bazirani na ozbiljnim projektima i uglavnom "zdravi" - uredno se otplaćuju.

HBOR je u prvih pet mjeseci 2016. odobrio 240 milijuna kuna kredita za projekte u poljoprivredi, od čega za stočarstvo 22,8 milijuna kuna. Većina odobrenih kredita, 78,8 posto, plasirana je putem poslovnih banaka i leasing društava. Od 2011. do 2015. za poljoprivrednu djelatnost odobrene su 2,84 milijarde kuna, od čega preko banaka 75 posto - 2,14 milijarde kuna. Od toga se na stočarstvo odnosi 36,9 posto kredita - 789,5 milijuna kuna. Kamatne stope kreću se od dva do četiri posto i ovise o vrsti investicije i području ulaganja, a manje su za područja posebne državne skrbi, potpomognuta područja i otoke. Rokovi otplate variraju od 12 do 15 godina, uz dvije do pet godina počeka i 0,8 posto naknade za obradu kredita. Instrumenti osiguranja su brojni: traže se mjenice i zadužnice, zalog ili fiducijarni prijenos vlasništva na imovini uz policu imovinskog osiguranja vinkuliranu u korist HBOR-a, bankarske garancije, jamstvo HAMAG-BICRO-a... Odobravaju li se putem banke, ovise i o tome što ona traži.

 

Predfinanciranje poticaja

Zaba surađuje s HBOR-om, Hrvatskom obrtničkom komorom i HAMAG BICRO-om, a to su sve programi u kojima se nude državna jamstva i subvencionira dio kamatne stope. Kreditima je moguće financirati praktički sve potrebe poljoprivrednika; kupnju građevinskog ili poljoprivrednog zemljišta, uređenje infrastrukture i izgradnju objekata, poljoprivrednu proizvodnju (gospodarski objekti, dugogodišnji nasadi, osnovno stado, sjetva, sezonski poslovi), nabavu opreme i mehanizacije, kapacitete za preradu poljoprivrednih proizvoda, obrtna sredstva..., a nude i kratkoročne kredite za poljoprivrednike koji imaju pravo na poticaje, za predfinanciranje. Kredite odobravaju u kunama i eurima. Osim suradnji s HBOR-om, PBZ također ima i razvijenu posebnu kreditnu liniju za primarnu poljoprivrednu proizvodnju - agrokredit. Lani su ovi krediti imali dvoznamenkasti rast, i u broju i u volumenu, a slično je i u 2016. Erste banka uvela je i specijaliste sa specifičnim znanjima iz agroindustrije, kao podršku tim klijentima, a također ima i vlastite, i kredite u suradnji s HBOR-om i HAMAG BICRO-om. Uz kredite u suradnji s državnim institucijama, OTP je 2014. također uveo i kredite za predfinanciranje poticaja, koji su ove godine zabilježili rast volumena od 119 posto, s maksimalnim rokom otplate do 18 mjeseci. HPB odobrava kratkoročne kredite u kunama za financiranje proizvodnoga ciklusa, a RBA nema vlastite kreditne linije namijenjene poljoprivrednicima i većinom ih odobrava u suradnji s HBOR-om i HAMAG BICRO-om, kao i Hypo banka.  

 


HBOR-ovi poljoprivredni krediti


2011.-2015.                   2,84 mlrd. kn  - 75 % putem banaka

2016. (siječanj-svibanj)  240 mil. kn      - 78,8 % putem banaka

 

kamatne stope 2 - 4 %

 

  • Avatar
    susanmichael 26. Siječanj 2017. u 07:38 Jeste li u potrazi za kredit? Imate pravo mjesto za svoj kredit rješenja upravo ovdje! Global Finance ograničena davati kredite tvrtkama i pojedincima na niske i pristupačne kamatnu stopu od 3,2%. Molimo da nas kontaktirate putem e-maila danas putem susanmichael@eglobalfinance.com
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje