Stručni skup Udruge CROCPA

Od 630 analiziranih uzoraka hrane u Hrvatskoj u 2017. samo u 6 slučajeva prisutnost pesticida bila veća od dopuštene

Agrovijesti
Udruga za zaštitu bilja CROCPA Fotografija: Miroslav Kuskunović, Agrobiz Pogledajte galeriju
U čak 418 uzorku nisu pronađeni ostaci pesticida što je oko 66,30 posto od ukupnih količina, dok su u 206 slučaja pronađeni ostaci, ali u dopuštenim razinama.

Tijekom monitoringa na ostatke pesticida u hrani nadležne državne inspekcije Ministarstva poljoprivrde prošle su godine analizirale ukupno 630 uzoraka različitog voća, povrća i drugih proizvoda, a samo je u šest slučajeva otkrivena povećana razina pesticida što čini jedan posto i u prosjeku je na razini EU. Objavio je to na stručnom skupu Udruge CROCPA, načelnik sektora Fitosanitarne politike pri Ministarstvu poljoprivrede RH, Ivica Delić. 

Radilo se o uzorcima krušaka, rajčice i paprike od kojih su u dva slučaja bili proizvodene u Hrvatskoj, a ostali u proizvodima koji su uvezeni iz Albanije. Delić je objasnio da je Ministarstvo poljoprivrede u određivanju uzoraka koji su uzeti na analizu gledao da jedna trećina bude od proizvoda iz Hrvatske, a po jedna trećina iz EU te trećih zemalja koje imaju potpuno drugačiji sustav korištenja sredstava za zaštitu bilja nego što je to propisano u EU. 

U čak 418 uzorku nisu pronađeni ostaci pesticida što je oko 66,30 posto od ukupnih količina, dok su u 206 slučaja pronađeni ostaci, ali u dopuštenim razinama. 

Zaštita bilja

Matko Mesić predsjednik Udruge CROCPA objasnio je u svom uvodnom izlaganju kako je proizvođačima sredstava za zaštitu bilja sve teže poslovati na tržištu Europske unije, zbog sve strožih pravila i kontinuiranog ukidanja prava na korištenje pojedinih djelatnih tvari u sredstvima za zaštitu bilja.

EU je u posljednjih deset godina zabranila korištenje oko 50 posto djelatnih tvari u sredstvima za zaštitu bilja, što stvara ogroman probleme industriji koja se sve teže nosi sa ulaganjima u proizvodnju novih zaštitnih sredstava koji udovoljavaju ovim standarima. Naša istraživanje i razvoj, kod većine kompanija, teško mogu pratiti financijski te promjene, koje posljedice imaju i na cijelu poljoprivredu EU, ali i na sve veći problem krivotvorenih i ilegalno uveznih sredstava za zaštitu bilja, kazao je Mesić. 

Procjene govore kako danas ne bi bilo čak 40 posto proizvedene hrane u svijetu kada se ne bi koristila sredstva za zaštitu bilja, a sve stroža pravila u EU utječu na sve nižu konkurentnosti europskih poljoprivrednika, dodao je Mesić. 

Iako građani EU jedu hranu koja je najsigurnija od sve hrane u cijelom svijetu, što pokazuju brojna istraživanje i analize, javnost i javno mijenje imaju drugačiji stav i vrlo često se stvara kriva slika o proizvodnji hrane u EU, kazao je Mesić. 

U 2017 god. niti jedna nova djelatna tvar u SZB nije stavljena na tržište EU! Danas je potrebno 11 godina od otkrivanja i razvoja nove djelatne tvari do stavljanja na tržište, dok je primjerice 1995 godine bilo potrebno 8 godina. Tvrtkama je bilo koji oblik poslovnog planiranja u smislu inovacija postao jako otežan i nepredvidiv zbog stalno novih i sve strožih zahtjeva europskog zakonodavstva u pogledu zaštite zdravlja ljudi, životinja, okoliša i neciljanih organizama. Sve navedeno dovodi do toga da Europa u tom pogledu postaje nekonkurentna u usporedbi s ostatkom svijeta, kazala je izvršna direktorica udruge CROCPA Irena Brajević.

Udruga je ujedno obilježila i deset godina od početka provođenja Eko Modela - odlaganja otpada tj. ambalaže sredstava za zaštitu bilja. 

Na razini države ne postoji organizirani sustav sakupljanja i zbrinjavanja ambalažnog otpada SZB koje se kod nas klasificira kao opasan otpad. Članice Udruge su već prije 10 godina odlučile početi rješavati ovaj problem u našoj struci. Tadašnje članice Udruge su 2008 godine potpisale pojedinačne Ugovore s tvrtkom CIAK d.o.o. i time je formiran prvi organiziran Sustav sakupljanja i zbrinjavanja ambalažnog otpada SZB koji ima svoj naziv i logotip – CROCPA EKO MODEL.

Tijekom godina Sustav se poboljšavao i danas možemo reći da imamo jedan od najboljih projekata u Europi sa čak 86% sakupljene ambalaže u odnosu na količine koje članovi CROCPA EKO MODEL-a stavljaju na tržište. Trebalo je jako puno truda i predavanja u svim županijama RH da bismo ovaj rezultat postigli, objasnili su na stručnom skupu predstavnici ove Udruge.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje