DOMAĆE ORGANSKO GNOJIVO

Od biorazgradivog otpada proizvode Domko

Agrovijesti
Komposti Fotografija: Pixabay
Cijena komposta kreće se od 10 do 30 lipa za kilogram, ovisno o veličini frakcija, a vreća s 50 litara prosijanog komposta stoji 30 kuna. Reakcije građana su pozitivne

Biorazgradivi otpad iz dvorišta na području Grada Koprivnice prerađuje se u kompost koji građani mogu kupiti i poboljšati kvalitetu tla. Ima čak i ime – Domko. Kompost koji nudi gradska tvrtka Komunalac prolazi sve potrebne analize ovlaštenih laboratorija Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu i tvrtke Euroinspekt-Croatiakontrola iz Zagreba i ima karakteristike kvalitetnog organskog poboljšivača tla, što znači da se, napominju, preporučuje koristiti ga kao organsko gnojivo.

Time se na neki način zaokružuje ciklus i smanjuju količine otpada na odlagalištu. U Komunalcu koji i pakira kompost u vreće objašnjavaju da biorazgradivi otpad prikupljen iz okućnica ulazi u proces kompostiranja, gdje nakon niza kontroliranih aktivnosti nastaje visokokvalitetan finalni proizvod prve klase. Količina teških metala višestruko je niža od količina propisanih pravilnikom o zaštiti poljoprivrednog zemljišta od onečišćenja štetnim tvarima.

Kvalitetna hranidbena svojstva Domka omogućuju široku primjenu u raznim granama poljoprivredne proizvodnje pa tako u tom poduzeću preporučuju primjenu kod pripreme tla za uzgoj povrća, začinskog, ljekovitog i ukrasnog bilja, prilikom formiranja cvjetnih ploha, prihrane u vinogradarstvu i voćarstvu.

Za povrtlarske kulture priprema se miješanjem postojećeg tla s osam do deset litara komposta do 20 centimetara dubine, a za cvjetne gredice od pet do 15 centimetara, dok se za pripremu supstrata za lončanice preporučuje jedan dio Domka na tri dijela vrtne zemlje. U konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji za popravak biogenih svojstava tla preporučena količina komposta je od 20 do 40 tona po hektaru.

Domko se može kupiti na blagajnama u upravnoj zgradi Komunalca i blagajnama Gradskog groblja Koprivnice. Cijena komposta kreće se od 10 do 30 lipa za kilogram, ovisno o veličini frakcija, a vreća s 50 litara prosijanog komposta stoji 30 kuna. Reakcije građana su pozitivne, tim više što kompost ima široke mogućnosti primjene.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje