Europski parlament

Od farme do stola: Strože inspekcije hrane

Agrovijesti
Inspekcija Fotografija: Thinkstock
Planovi o pooštravanju službenih inspekcija hrane od farme do stola usvojeni su u Europskom parlamentu u srijedu. Novim pravilima, već neformalno dogovorenim između EP-a i Vijeća, želi se poboljšati praćenje proizvodnje hrane i borba protiv prijevara te vratiti povjerenje potrošača u prehrambeni lanac.

„Novi propisi su dobra vijest za hrvatske građane jer će ubuduće učinkovitije sprječavati situacije kakvima smo svjedočili krajem prošle godine. Inspekcije trebaju biti učinkovitije, kazne strože, a kontrola uvoza hrane temeljitija. Nadam se da će naše inspekcijske službe i ministarstva u najkraćem mogućem roku biti spremni provoditi nove mjere zaštite sigurnosti hrane“, naglasila je Biljana Borzan (S&D, HR).

„Nedavni skandali sa zaraženom piletinom i jajima pokazuju ozbiljne slabosti postojećeg zakonodavstva. Paradoks je da domaće proizvode temeljito testiramo, dok se kod proizvoda uvezenih iz EU oslanjamo na jedinstveni zdravstveni certifikat, često bez pokrića. Na jedinstvenom tržištu je nedopustiva prodaja zdravstveno neispravnih proizvoda. Troškovi kontrole ne smiju biti opravdanje za ugrožavanje zdravlja i života potrošača,” rekao je Tonino Picula (S&D, HR).

"To je odličan program na kojem smo zadnjih nekoliko godina intenzivno radili. I ovom prigodom naglašavam važnost opskrbe škola lokalnim prehrambenim proizvodima. Tako će mladi ljudi i kroz prehranu u školi prepoznati obilježja područja na kojem žive i tradicionalne prehrambene proizvode svoje regije", izjavio je Ivan Jakovčić (ALDE, HR).

Ovim dogovorom osigurava se sljedeće:

efikasniji sustav kontrole lanca (hrane, hrane za životinje, poljoprivrednih gospodarstava, uporabe pesticida, dobrobiti životinja, organske proizvodnje, zaštićenih oznaka podrijetla)

nenajavljene inspekcije u svim sektorima

brža reakcija i kontrola u slučaju kriza

strože kazne za prevarante

uvjeti uvoza za životinje i proizvode koji se uvoze iz trećih zemalja

kontrola Europske komisije u državama članicama i u trećim zemljama

 

Prijevare u proizvodnji i prodaji hrane, poput slučaja s konjskim mesom iz 2013., pokazale su kako se moraju osigurati strože kontrole i zaštita. Nova pravila će slijediti pristup koji se temelji na riziku, čime se omogućuje nadležnim tijelima da usredotoči svoje resurse na više relevantnih pitanja (uzimajući u obzir sve rizike, a ne samo rizik za zdravlje).

Kako bi se uspostavio harmonizirani opći okvir, prijedlog obuhvaća u jednom jedinstvenom tekstu službene kontrole koje se odnose na sve sektore u poljoprivredno-prehrambenom lancu (trenutno podijeljen između 16-ak uredbi ili direktiva).

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje