Jesen idealno vrijeme za sadnju

Od lješnjaka i oraha srpski proizvođači mogu zaraditi i do 20.000 eura po hektaru

Agrovijesti
Orasi Fotografija: Pixabay
Pun urod očekuje se nakon desete godine, kada se po hektaru, gdje obično ima oko 300 stabala, može zaraditi i 20.000 eura, a rok eksploatacije jednog stabla je čak 60 godina.

Ako netko želi da se upusti u biznis uzgajanja koštunjavog voća, jesen je idealno vrijeme za sadnju lješnjaka i oraha, čije prve plodove i te kako vrijedi čekati i nekoliko godina obzirom na to da je zarada po hektaru od 15.000 do 20.000 eura, piše Blic. 

Za pristojan život jedne četvoročlane obitelji treba oko tri hektara oraha ili lješnjaka. Ulaganja u orah su u startu manja, ali se i duže čeka na pun rod. U Srbiji se, primjerice, orah trenutno uzgaja na 15.000 hektara površina i proizvede se oko 25.000 tona godišnje.

- Za lijep život potrebna su vam tri hektara, a ako hoćete da uživate i ne razmišljate, posadite deset. Za sadnice po hektaru treba oko 1.000 eura i više nema nekih dodatnih investicija. Najpopularnija sorta je čendler. Navodnjavanje može biti i ručno jer se rijetko sadi, a ozbiljnije ubiranje uroda kreće od sedme godine - izjavio je Stevan Savić, poljoprivrednik i vlasnik rasadnika oraha iz sela Lazarevac.

Pun urod očekuje se nakon desete godine, kada se po hektaru, gdje obično ima oko 300 stabala, može zaraditi i 20.000 eura, a rok eksploatacije jednog stabla je čak 60 godina.

S druge strane, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Srbiji je registrirano oko 1.200 hektara pod ljeskom, prinos iznosi u jednoj godini više od 5.000 tona, što pokriva jednu do dvije desetine potreba za ovom voćkom na srpskom tržištu. Za jedan hektar nasada pod ljeskom potrebno je od 5.000 do 8.000 eura ulaganja, za vraćanje uloženog čeka se sedam godina. Po hektaru se može zaraditi i 15.000 eura.

- U cijenu ulaganja ulazi nabavka sadnica, kopanje bunara tamo gdje ga nema i navodnjavanje parcele. Najčešće u Srbiji uzgajamo vrste Corylus avellana i Corylus maxima, koja počinje da rađaju nakon dvije do tri godine. Nakon četiri godine postaju komercijalno produktivne, a vrhunac uroda dostižu između 10 i 15 godina starosti. U prosjeku drvo daje od tri do četiri, a maksimalno 11 kilograma lješnjaka - izjavio je proizvođač lješnjaka Sava Novaković iz Šida.

Međutim, ako poljoprivrednik ne želi da posuđuje mehanizaciju, morat će uložiti i još 4.000 EUR za usisivač, 7.000 za sušač, polovni vinogradarski traktor košta još oko 2.500 EUR, a frezer oko 500 EUR.

Dr Rade Miletić, znanstveni savjetnik Instituta za voćarstvo u Čačku, kaže kako je između dva svjetska rata Srbija bila izvoznik oraha, a danas je uvoznik. Kako dodaje, lješnjak počinje ranije da rađa od oraha, ali on zahtjeva više rada, kao i mehanizacije, te je potrebno i navodnjavanje što nije slučaj sa orahom. Tijekom vegetacije sa ljeskom ima više posla. 

Idealna klima i dosta zapuštenih parcela odlični su početni uvjeti za proizvodnju lješnjaka i oraha,  ali ljudi na to treba da se odvaže.

Na tržnicama u Srbiji očišćeni orah se prdaje po cijeni od 1.000 do 1.400 dinara za kilogram (oko 10 eura). Lješnjak je skuplji, nije ga moguće naći za manje od 1.200 dinara po kilogramu, dok je na beogradskim tržnicama 1.700 dinara.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje