Proizvodnja mlijeka i dalje pada

Od početka godine otkupljeno 264.740 tona sirovog mlijeka što je za 4,27 posto manje

Agrovijesti
Mlijeko Fotografija: Thinkstock
Od početka godine otkupljeno je ukupno 264.740 tona sirovog mlijeka što je za 4,27% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U odnosu na prethodni mjesec u srpnju je otkupljeno za 0,65% više mlijeka, ali kada se procjenjeni podatak za srpanj usporedi sa istim mjesecem prethodne godine vidljiv je pad otkupa za 4,57%.

Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede (bivša Hrvatska poljoprivredna agencija) objavila je svoje mjesečno glasilo za kolovoz u kojem se daju podaci o primarnoj stočarskoj proizvodnji u našoj zemlji.

Najnoviji podaci i dalje pokazuju pad u ovom sektoru, posebice kod proizvodnje mlijeka. 

Broj krava na dan 1. kolovoza je bio 156.801 grlo, što je za 227 grla više nego u prethodnom mjesecu tako da je nastavljen pozitivan trend rasta broja krava prisutan unazad posljednjih mjeseci. Kada se pogleda distribucija rasta broja krava po županijama, broj krava je nešto značajnije rastao u Ličko-senjskoj, Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji, a manji pad broja krava bilježi Zagrebačka, Bjelovarsko-bilogorska i Osječko-baranjska županija.

Kada se pogleda podatak o otkupljenim količinama mlijeka, uključujući i procjenu za srpanj, od početka godine otkupljeno je ukupno 264.740 tona sirovog mlijeka što je za 4,27% manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U odnosu na prethodni mjesec u srpnju je otkupljeno za 0,65% više mlijeka, ali kada se procjenjeni podatak za srpanj usporedi sa istim mjesecem prethodne godine vidljiv je pad otkupa za 4,57%.

Prema zadnjim podacima u lipnju je u otkupu mlijeka sudjelovalo 5.068 proizvođača što je za 51 proizvođača (0,99%) manje nego mjesec prije, a za 646 proizvođača (11,3) manje nego u istom mjesecu prethodne godine.

U lipnju je u odnosu na prethodni mjesec pala i prosječna mjesečna isporuka mlijeka po isporučitelju za 8,88% (prosječna isporuka je bila 7.120 kg mlijeka), ali je usporedbom s istim mjesecem prethodne godine prosječna isporuka mlijeka po isporučitelju veća za 8,16%.

Udio mlijeka I. razreda od ukupno otkupljene količine u lipnju je bio 96,8%.

Kada se gleda ovčje i kozje mlijeko, u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je otkupljeno 1.963 tone ovčjeg mlijeka ( pad od 8,13% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine) te 2.188 tone kozjeg mlijeka (pad od 4,19% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje