Podravka

Od polja do skladišta u manje od 24 sata

Agrovijesti
Rajčica Fotografija: Thinkstock
Rajčicu otkupljuju od 70 kooperanata, ove jeseni bit će otkupljeno i prerađeno 10,5-11 tisuća tona rajčice.

Buka strojeva u Podravkinoj tvornici za preradu rajčice u Umagu ne stišava se već tjednima. Radi se danonoćno u četiri smjene jer je vrhunac kampanje berbe rajčica, pa je uz 90 stalno zaposlenih radnika angažirano i 30-ak sezonaca, piše Poslovni dnevnik.

S istarskih polja dislociranih od Pule do Umaga brojni tegljači i traktori kao po traci u umašku tvornicu dovoze na preradu svježe ubranu rajčicu koja raste na prepoznatljivoj crvenici, i to mahom na lokacijama gotovo uz samu morsku crtu, pa zrijući okupana obiljem sunčevih zraka integrira najbolje okuse Mediterana. Na dan, objašnjava direktorica Marina Diminić Visintin, prerade oko 300 tona zrele rajčice pa s proizvodnih traka put skladišta svakog dana odlazi 80 tisuća vakumiranih paketa passate težine 500 grama.  Naglašava iznimnu prednost koju imaju u svom lancu prerade. Cijeli postupak, od jutarnje berbe rajčica do otpreme gotovog proizvoda u skladište, traje kraće od 24 sata, čime je, dodaje, u novostvorenom proizvodu potpuno očuvana vrhunska kakvoća svježih plodova.

Da je njihov proizvod doista najviše kakvoće, pojašnjava, svjedoče i kroz podatak da se nakon jednotjednog odležavanja u tvorničkom skladištu obvezno provodi još jedna laboratorijska analiza svih parametara i tek nakon te zaključne provjere proizvodi se mogu distribuirati prema krajnjim potrošačima. Rajčicu otkupljuju od 70 kooperanata, čak 60-70 posto otkupljenih količina dolazi s polja iz rubnih područja Umaga. No, interes istarskih poljoprivrednika sve je veći, pa je tako prije dvije godine prvi put ugovoren ozbiljniji otkup i s proizvođačima iz okolice Poreča i Pule.  

Više pročitajte na poslovni.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje