U Srbiji

Od tartufa peku rakiju

Agrovijesti
Tartufi Fotografija: Pixabay
Iz Specijalnog rezervata prirode Zasavica dolazi novi luksuzni proizvod. Najcjenjenije piće na svijetu, pola litre košta i do 2.500 dinara (150 kn)

Pored proizvodnje jedinstvenog i najskupljeg sira na svijetu, onog od magarećeg mlijeka, za čiji kilogram je potrebno izdvojiti 1000 eura, u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, najavljuju novi luksuzni proizvod. Već sljedeće godine na tržištu bi se mogla pojaviti rakija od tartufa, koja je najcjenjenija i najskuplja rakija na svijetu, potvrđuje Slobodan Simić, voditelj rezervata, pišu Večernje novosti.

Široka lepeza proizvoda, koji nastaju u ovom rezervatu prirode, od svih suhomesnatih proizvoda od mangulice, pa do kozmetike od mlijeka magarice, svrstavaju se u skupocjene, ali i ljekovite. Nedavnim pronalaskom najskuplje gljive – tartufa, čija cijena prelazi 1000 eura za kilogram, potaknula  je tim rezervata da se ovaj proizvod maksimalno iskoristi.

– Ovu rijetku gljivu pronašli su profesionalni lovci na tartufe Jovica Đurić iz Bajine Bašte i Vitomir Igić iz Niša, koji su poslije dvodnevnog traganja po cjelokupnom rezervatu pronašli bijele i crne primjerke veoma tražene gljive – naglašava Simić.

Ovaj iznenadni dar prirode prvo će iskoristiti u proizvodnji rakije, čija se cijena kreće od 1500 do 2500 dinara za pola litre (od 90 do 150 kn).

Dobri poznavatelji rakije, ocjenjuju da je to piće koje se koristi kao aperitiv, ali i okrepljuje. Tartufi jačaju cjelokupni organizam, pa se ova rakija preporuča i srčanim bolesnicima, ali i onima sa problemima s plućima i jetrom, a povoljno utječe i na živčani sustav.

– Rakija se radi i od bijelih i od crnih tartufa. Nekoliko komada tartufa se ubaci u bocu s alkoholom u kojem moraju odstajati najmanje dva tjedna. Njihov specifičan okus pojačava aromu pića – objašnjava Stevan Radenković, jedan od proizvođača raznih rakija.

Plod koji raste pod zemljom, tražen je zbog više od 400 mirisnih nota koje tvore aromu svakom specijalitetu. Bijeli tartufi se mogu pronaći u neposrednoj blizini rijeka sa visokom razinom podzemnih voda, dok se crni nalaze na višim terenima, odnosno u šumi. Sa psima tragačima dnevno se može pronaći i do dva kilograma ovih gljiva.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje