NATJECANJE

Odabrani najvještiji su međimurski orači

Agrovijesti
Oranje - međimurska županija Fotografija:
Najbolji orači iz svake kategorije predstavljat će Međimursku županiju na 15. državnom natjecanju u oranju koje će se održati 2. rujna u Kupinečkom Kraljevcu na području grada Zagreba.

Na županijskim stranicama je objavljeno kako je ove subote, 22. srpnja, u Prelogu je održano 13. županijsko natjecanje u oranju koje je organizirala Udruga za organizaciju orača Međimurske županije. Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije, te se od ukupno 14 natjecatelja, njih 9 natjecalo u plugovima ravnjacima, a 5 natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka.

Pokrovitelji ove manifestacije su Grad Prelog i Međimurska županije, pa je natjecanju prisustvovao zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, a uz njega i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede  Tugomir Majdak, ravnatelj Savjetodavne službe u poljoprivredi i gospodarstvuZdravko Tušek, zamjenik gradonačelnika grada Preloga Zdravko Kvakan i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Polje između Preloga i Čehovca bilo je mjesto odmjeravanja natjecatelja, ne samo međusobno, već i s visokim temperaturama i suhom zemljom, te je u kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto osvojio Fran Andrej Jalušić, drugo mjesto Dino Vuk i treće Luka Perko.

Najbolje vještine u kategoriji plugova premetnjaka pokazao je Tomislav Kolarić, drugo mjesto osvojio jeValentino Šalković, a treće Stjepan Pokrivač.

Samo natjecanje postalo je velika tradicija među oračima, a pod već tradicionalnim sloganom “orjemo međimurski” okupilo je i velik broj posjetitelja. “Međimurska županije može se pohvaliti nezagađenim tlom i vodom te trebamo što više promovirati naše vrijednosti, a ovakve manifestacije pridonose promociji poljoprivrede i zdrave hrane”, rekao je zamjenik Grivec i istaknuo važnost održavanja natjecanja orača kao jednu vrstu podrške razvoju poljoprivrede. Najbolji orači iz svake kategorije predstavljat će Međimursku županiju na 15. državnom natjecanju u oranju koje će se održati 2. rujna u Kupinečkom Kraljevcu na području grada Zagreba.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje