PRVI DAN POLJA DUNAV SOJA U HRVATSKOJ

Odlučni u proizvodnji neGMO soje

Agrovijesti
Soja Fotografija: Thinkstock
- Proizvodnja GMO FREE soje predstavlja veliku konkurentnost za naša obiteljska gospodarstva koju su naši proizvođači i prepoznali, što potvrđuje i povećanje površina pod sojom posljednjih godina - rekao je prof. dr.sc. Krunoslav Zmajić, dekan Poljoprivrednog instituta u Osijeku, ističući kako im je ovom demonstracijom proizvodnih tehnologija i sortimenata soje želja bila u naših proizvođača razviti specifična znanja.

- Hrvatska čvrsto, s još 12 zemalja iz dunavske regije, potpisivajući deklaraciju iz 2013. godine, slijedi smjer proizvodnje neGMO soje. Na tom tragu smo i prošle potpisali deklaraciju kako bi što manje uvozili soje iz prekomorskih zemalja, a s druge strane iskoristili naše resurse za proizvodnju ove vrijedne kulture - rekao je državni tajnik Tugomir Majdak otvarajući prvi dan polja Dunav Soje u Hrvatskoj.

Hrvatska se tako pridružila ostalim europskim zemljama u obilježavanju 140 godina proizvodnje soje u Europi. Ovogodišnji je Dunav Soja dan polja posvećen održivoj proizvodnji ove izuzetno značajne proteinske kulture za ishranu životinja i stočarsku proizvodnju te proizvodnju prehrambenih proizvoda, pa je tako domaćin, osječki Poljoprivredni fakultet, u suradnji s međunarodnim Udruženjem Dunav Soja, Poljoprivrednim institutom Osijek i tvrtkom Seges iz Županje na fakultetskom pokušalištu nedaleko od Tenje predstavio sortiment soje domaćih i inozemnih oplemenjivačkih kuća, s kombinacijama različitih tretmana za suzbijanje korova te primjene folijarnih gnojiva u održivoj proizvodnji soje, prenosi Glas Slavonije.


- Proizvodnja GMO FREE soje predstavlja veliku konkurentnost za naša obiteljska gospodarstva koju su naši proizvođači i prepoznali, što potvrđuje i povećanje površina pod sojom posljednjih godina - rekao je prof. dr.sc. Krunoslav Zmajić, dekan Poljoprivrednog instituta u Osijeku, ističući kako im je ovom demonstracijom proizvodnih tehnologija i sortimenata soje želja bila u naših proizvođača razviti specifična znanja.

"Na ovom našem pokušalistu danas imamo priliku vidjeti 27 sorata soje koje su proizvedene u našim agroekološkim uvjetima, što predstavlja veliku korist. No, uz sve ovo, moramo načiniti i sljedeći veliki iskorak, a to je razlikovati domaću soju i proizvode od životinja hranjenih GMO FREE sojom, jer samo na taj način, označavanjem i brendiranjem takvih istih proizvoda možemo ostvariti veću tržišnu vrijednost", zaključio je prof. Zmajić.

Miroslav Jurić, dipl.ing., direktor tvrtke Seges d.o.o. Županja, prve članice međunarodnog Udruženja Dunav Soja iz Hrvatske još 2013. godine kaže: "To je tek pola puta, mi i dalje jedemo hranu proizvedenu s uvoznom GMO sojinom sačmom, a naša GMO FREE soja odlazi na bogata zapadna tržišta koja mogu platiti veću cijenu i zdravo se hraniti", pozvao je na kraju Jurić. R.Prusina

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje