Skupština Petrokemije

Odluka o smanjenju temeljnog kapitala za pokriće gubitaka

Agrovijesti
Petrokemija d.d. Kutina Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
Glavna skupština Petrokemije donijela je u srijedu odluku o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala za 343,2 milijuna kuna radi pokrića gubitaka, a to će se provesti smanjenjem nominalne vrijednosti dionice i spajanjem dionica.

Glavna skupština donijela je odluke o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala spajanjem dionica te o izmjeni Statuta, a sukladno prijedlozima iz poziva za skupštinu, tek su kratko izvijestili iz kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva. 

Prema pozivu, koji je objavljen početkom rujna, ukupni gubitak Petrokemije prenesen iz prethodnih godina na kraju 2016. iznosi 339,3 milijuna kuna.

Stoga je skupštini predloženo pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala i to za 343,23 milijuna kuna, s 386,14 milijuna kuna na 42,9 milijuna kuna, isključivo radi pokrića tog gubitka i izravnavanja niže vrijednosti u svrhu sanacije društva.

To će se smanjenje provesti smanjenjem nominalnog iznosa redovne dionice s 30 kuna na 3,333 kune. Kako je to ispod nominalnog iznosa propisanog Zakonom o trgovačkim društvima, izvršit će se spajanje dionica tako da se tri dionice pojedinačne nominalne vrijednosti 3,333 kune spoje u jednu redovnu dionicu nominalne vrijednosti 10 kuna.

Ostatak od 3,9 milijuna kuna koji ostane nakon pokrića ukupnog društva prenijet će se u kapitalne rezerve.

Dioničarima koji na dan spajanja dionica neće imati upisan broj dionica koji je višekratnik broja tri, broj dionica upisanih na svakom računu bit će umanjen za prvi sljedeći manji cijeli broj dionica koji podijeljen s tri daje cijeli broj novih dionica, a istodobno će im Petrokemija isplatiti razliku od 15,21 kunu po svakoj dionici za koju im je broj dionica upisan na računu bio umanjen.

Nakon provedbe pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala spajanjem dionica, temeljni kapital Petrokemije iznosit će 42,9 milijuna kuna i biti podijeljen na 4.290.393 redovne dionice, nominalne vrijednosti dionice od 10 kuna. 

Petrokemija je početkom listopada objavila da će u razdoblju od 4. do 23. listopada omogućiti dodatno dubinsko snimanje za potencijalne strateške i investicijske ulagače koji su predali ponude za sudjelovanje u dokapitalizaciji.

Petrokemija je krajem rujna bila izvijestila da je zaprimila obvezujuće ponude nekoliko zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju te tvrtke, koje su dostavljene u Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i Ministarstvo državne imovine na daljnji postupak. 

Prema pisanju pojedinih medija, 11 je zainteresiranih ponuđača za dokapitalizaciju kutinske tvrtke, pri čemu se spominju i austrijski  Borealis, poljska grupa Azoty, hrvatske kompanije PPD te Ina, pakistanska grupacija Fatima, EBRD i nekoliko fondova.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje