EU fondovi

Odluke za trajni prestanak ribolovnih aktivnosti za 38 korisnika u vrijednosti od 47,6 milijuna kuna

Agrovijesti
Ribarstvo Fotografija: Thinkstock
Odluke o privremenoj raspodjeli sredstava donesene su za 38 korisnika u ukupnom iznosu od gotovo 47,6 milijuna kuna.

Izdane su odluke o privremenoj raspodjeli sredstava za mjeru "Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti", izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede. Odluke o privremenoj raspodjeli sredstava donesene su za 38 korisnika u ukupnom iznosu od gotovo 47,6 milijuna kuna.

Odluku o privremenoj raspodjeli sredstava iz Dubrovačko-neretvanske županije dobio je jedan korisnik, Splitsko-dalmatinske 13, Zadarske tri, Primorsko-goranske županije 13 i iz Istarske županije osam korisnika.

Mjera "Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti" jedna je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje od 2014. do 2020. godine. U okviru te mjere, pravo na potporu za trajni prestanak ribolovnih aktivnosti mogu ostvariti vlasnici ribarskih plovila koja obavljaju ribolov u segmentima gospodarskog ribolova na moru obuhvaćenim važećim Akcijskim planom i godišnjim izvješćem o ravnoteži između ribolovnih kapaciteta i ribolovnih mogućnosti ribolovne flote.

Donesenim odlukama za svaki pojedini segment utvrđuje se ravnoteža između ribolovnih kapaciteta i ribolovnih mogućnosti. Utvrdi li se neravnoteža, utvrđuje se maksimalni kapacitet koji se može povući iz ribolova po pojedinom segmentu.  

Važan uvjet vezan je i uz broj ribolovnih dana, odnosno plovilo mora ostvariti najmanje 90 dana godišnje dvije kalendarske godine koje prethode podnošenju zahtjeva za potporu.

Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti može se postići uništavanjem ribarskog plovila, prenamjenom za aktivnosti izvan ribolova i prenamjenom u svrhu očuvanja pomorske baštine, kaže se u priopćenju.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje