Prilika za BIH proizvođače

Odobren izvoz jaja u EU: "Zeleno svjetlo" prilika za dobar posao

Agrovijesti
Jaja Fotografija: Pixabay
Bosni i Hercegovini odobren je izvoz jaja za preradu na tržište Europske unije.

Na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sektor  za kontrole i uvjete uvoza Europska komisija dala je "zeleno svjetlo" za početak izvoza i ove vrste hrane u EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ističe kako je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za peradarastvo BiH ali i cijelu prehrambenu industriju.

"Nakon naših višemjesečnih priprema uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Europske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost prerađivačkog sektora i ukupnu proizvodnju, ne samo jaja nego i cijele prehrambene industrije. Do sada se naime, u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz Bosne i Hercegovine", kazao je Šarović.

Konačno stavljanje Bosne i Hercegovine na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište Europske unije, uslijedit će u idućim tjednima.

Nakon dobivanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano je i upućivanje zahtjeva za dobivanje dozvole za izvoz konzumnih jaja, a preduvjet je odobrenje plana kontrole salmonele.

Odobrenje izvoza konzumnih jaja također se očekuje do jeseni.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje