Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Održan je redoviti godišnji sastanak nadzornika za soju i kukuruz

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Thinkstock
„Ako govorimo o strukturi hibrida kukuruza i udjelu domaće i strane selekcije, domaćem sortimentu pripada visokih 85 % udjela, ističe dr.sc. Goran Jukić, predstojnik Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a. „U 2019. godini, certificirano je 10.122 tona soje što predstavlja povećanje za 670 t u odnosu na prethodnu godinu, a RH sortiment zauzima dvije trećine ukupne sjemenske proizvodnje“, nastavlja Jukić.

U Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo, održan je redoviti godišnji sastanak nadzornika za soju i kukuruz. Sastanak je obvezan za sve licencirane nadzornike za soju i kukuruz.

Na sastanku je prezentirana proizvodnja sjemenskih usjeva soje i kukuruza u RH i certificirane količine sjemena za tržište EU i treće zemlje OECD – a, a jedna od tema bila je upoznavanje sa stanjem sjemenarstva u EU. Nadzornici su razmijenili iskustva o nadzoru sjemenskih usjeva soje i kukuruza te kontrolnih polja soje i kukuruza u 2019. godini. „Ako govorimo o strukturi hibrida kukuruza i udjelu domaće i strane selekcije, domaćem sortimentu pripada visokih 85 % udjela, ističe dr.sc. Goran Jukić, predstojnik Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a. „U 2019. godini, certificirano je 10.122 tona soje što predstavlja povećanje za 670 t u odnosu na prethodnu godinu, a RH sortiment zauzima dvije trećine ukupne sjemenske proizvodnje“, nastavlja Jukić.

Od proizvođača sjemena na sastanku su sudjelovali nadzornici BC Instituta, RWA i Poljoprivrednog instituta Osijek. „Godišnji sastanci izvrsna su prilika za razmjenu iskustava i prijeko potrebno unaprjeđenje poslovne prakse,“ zaključio je ravnatelj HAPIH-a, dr.sc. Krunoslav Dugalić.

Nakon prezentacije o prijavljenim površinama za nadzor sjemenskih usjeva i certificiranim količinama sjemena nadzornici su, zajedno sa djelatnicima HAPIH-a, obišli kontrolno polje soje i kukuruza gdje su prezentirani i novi materijali koji se po prvi puta pojavljuju u Republici Hrvatskoj.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje