Manifestacije

Održana promocija turopoljske svinje

Agrovijesti
Uzgoj Turopoljskih svinja Plemenite općine Turopolje Fotografija: Boris Ščitar/PIXSELL
Posjetitelji su imali priliku probati salamu, „češnjovke“ i suhu leđnu slaninu. Navedeni proizvodi bili su predstavljeni u dvije varijante, a razlika među njima bila je samo u načinu ishrane svinja u završnoj fazi tova

Povodom Turopoljskoj Jurjeva 24. travnja 2016. godine održana je prezentacija proizvoda od turopoljske svinje. Naime, u sklopu međunarodnog projekta Treasure „Raznolikost lokalnih pasmina svinja i proizvodnih sustava za visoku kakvoću tradicionalnih proizvoda i održive lance proizvodnje svinjskog mesa“ u dvorcu Lukavec održana je prezentacija proizvoda dobivenih od turopoljskih svinja koje suproizvedene u sklopu ranije navedenog projekta.

Voditelj projekta za turopoljsku svinju je izv. prof. dr. sc. Danijel Karolyi s Agronomskog fakulteta iz Zagreba. Djelatnici HPA su od samog početka sudjelovali u projektu dajući potporu u izboru životinja, odabiru lokacije tova, mjerenjima u tijeku projekta pa su i ovaj put Željko Mahnet i Vedran Klišanić bili uključeni u pripremu promocije proizvoda. Posjetitelji su imali priliku probati salamu, „češnjovke“ i suhu leđnu slaninu. Navedeni proizvodi bili su predstavljeni u dvije varijante, a razlika među njima bila je samo u načinu ishrane svinja u završnoj fazi tova. Naime, jedna grupa svinja u toj završnoj fazi hranjena je na klasičan način, dok je druga dohranjivana s određenom količinom žira.

Na promociji proizvoda uz pomoć izv. prof. dr. sc. Marije Cerjaks Agronomskog fakulteta u Zagrebu i nekoliko studenata, anketirano je stotinjak posjetitelja vezano uz same proizvode. Kroz ankete se došlo do zaključka da postoji ogroman potencijal za ovakve vrste proizvoda jer je gotovo svaki drugi anketirani posjetitelj iskazao interes za kupnju proizvoda.

U sklopu Turopoljskog Jurjeva trebala se održati i Prva državna izložba turopoljske svinje. Na žalost, zbog iznimno loših vremenskih uvjeta, bez obzira što je sve za izložbu bilo pripremljeno, izložba nije održana. Ipak, izložene su dvije krmače turopoljske svinje u vlasništvu Plemenite opčine turopoljske.

više o projektu Treasure možete pronaći na njihovoj web stranici.