SVJETSKI STRUČNJACI I INOVATORI PREDSTAVILI NAJNOVIJA SAZNANJA

Održana prva E@T: Food in the Digital Age konferencija

Agrovijesti
E@T: FOOD IN THE DIGITAL AGE KONFERENCIJA Fotografija: Pogledajte galeriju
Inovatori i stručnjaci iz brojnih zemalja, u zadarskom Arsenalu svojim su temama kao što su borba protiv bacanja hrane, važnost tehnologije za proizvodnju hrane, važnost vode u svijetu postavili smjernice koje je nužno slijediti kako bismo zajedno poboljšali kvalitetu života.

Vodeći mladi svjetski influenceri na prvoj E@t:Food in the digital age konferenciji u Hrvatskoj, predstavili su najnovija saznanja koja postavljaju nove temelje naše budućnosti.

Inovatori i stručnjaci iz brojnih zemalja, u zadarskom Arsenalu svojim su temama kao što su borba protiv bacanja hrane, važnost tehnologije za proizvodnju hrane, važnost vode u svijetu postavili smjernice koje je nužno slijediti kako bismo zajedno poboljšali kvalitetu života.

Jedan od glavnih predavača konferencije kojeg je prestižni američki magazin Forbes uvrstio u najutjecajnije ljude današnjice, Adam Lowy, sudionike i posjetitelje oduševio je predavanju o svom svjetski poznatom projektu Move for Hunger u kojem selidbene tvrtke pomažu očuvati višak hrane i pobijediti glad u svijetu.  

„Želim potaknuti ljude na razmišljanje o resursima koje imaju oko sebe, a koji se mogu koristiti kako bi se ispravile društvene nejednakosti. U SAD-u imamo Banke hrane u koju donosimo hranu koja se onda dalje raspodjeljuje. Takvo nešto u Hrvatskoj, kao i u većini drugih zemalja, ne postoji. Cilj je dovesti MFH u svijet, ali morat će se projekt prilagoditi svakoj lokaciji. „ – izjavio je Adam Lowy te istaknuo kako je već na prvi pogled očaran Hrvatskom u kojoj je s obitelji odlučio provesti i godišnji odmor.

Veliki interes na konferenciji izazvalo je predavanje domaćeg stručnjaka Davora Pavune koji je govorio o vodi kao najvažnijem parametru bolje civilizacije i boljeg života.

E@T: FOOD IN THE DIGITAL AGE KONFERENCIJA
„Ljudi su uvijek ratovali zbog resursa, a voda je i do sada bila uzrok ratovima, naročito na Bliskom istoku. Sada može biti samo još gore, a često ga se podcjenjuje jer se ekonomske procjene ne rade po vodi, već po novcu.“ – otkrio je svoja promišljanja Davor Pavuna te dodao : „Hrvatska je privilegirana jer ima dobru vodu no nažalost ne čini dovoljno da bi zaštitila svoje izvore vode. Hrvatske vode su preuzeli naše vodene resurse i ne znamo koliko kao narod imamo vode, a da ne govorimo da svijest naroda o tome vrlo niska. Mi nemamo Ministarstvo za vodu, što naše susjedne zemlje imaju. Imamo prostora za velike pomake i vjerujem da će uskoro doći do njih.“

 

Uz uspješne predavače, pravi pljesak oduševljenja izazvao prvi hrvatski robot kuhar GammaChef. Uspješan tim inovatora predstavio je jedinstvenu ideju kako olakšati današnju užurbanu svakodnevicu izumivši uređaj koji bolje od bilo kojeg ljudskog kuhara sprema razna jela. Uz već ponuđene, integrirane recepte, možete unijeti i vlastite, a upravljanjem pomoću smartphonea, svoj san o gotovom omiljenom jelu koje vas čeka kada umorni stignete s posla, pretvoriti u stvarnost.

E@T: FOOD IN THE DIGITAL AGE KONFERENCIJA
Mladi tim hrvatskih stručnjaka koji stoje iza uspješnog Taste and Travel Festivala, koji se od 24. do 30. kolovoza održava u Zadru, ovom konferencijom napravio je veliki pomak i Hrvatsku svrstao uz bok zemaljama čiji stručnjaci već danas stvaraju budućnost.

Prvoj E@t:Food in the digital age konferenciji koja se održala u skopu Taste and Travel festivala prisustvovali su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver, izaslanik Gradonačelnika Grada Zadra, potpredsjenik Gradskog vijeća Grada Zadra Dražen Grgurović i brojni drugi.

Uz konferenciju, u sklopu Festivala se na zadarskom Forumu do 30. kolovoza održava tradicionalni Sajam proizvodi hrvatskog sela koji okuplja OPG izlagače iz cijele Hrvatske.

Taste and Travel održava se pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, a generalni partner festivala je HEP. Konferenciju E@t kao i ostale dijelove festivala pomogli su Falkensteiner Resort Punta Skala, Ilirija d.d., Jamnica te Hrvatska gospodarska komora. Podršku su dali Grad Zadar i Turistička zajednica Grada, Jagermeister i hostel Forum. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje