Hrvatska poljoprivredna agencija

Održana radionica "Priprema krava za izložbu"

Agrovijesti
Bjelovarski sajam Fotografija: Marinko Petković
Hrvatska poljoprivredna agencija svake godine nastoji napraviti pozitivne pomake u organizaciji državne izložbe goveda.

Ove godine želimo pripremljenost životinja i njihovu prezentaciju na izložbi podići na jednu višu razinu.

S tim ciljem je Odjel za govedarstvo HPA, u suradnji s područnim uredima, organizirao radionicu o pripremi krava za izložbu. Radionica je održana na gospodarstvu Kebrle Miroslava u Brestovačkim Brdima, a vodio ju je načelnik Odjela za govedarstvo dr. sc. Zdenko Ivkić.

Radionica je bila namijenjena djelatnicima područnih ureda HPA koji su naučili kako na pravilan način ošišati životinje, trenirati ih te kako ih na pravilan način na izložbi prezentirati. Radionici su prisustvovali djelatnici područnih ureda HPA s čijeg terena dolaze životinje na izložbu: Milica Gregorek-Hanževački, Zvonimir Nushol, Drago Uđbinac, Damir Dolenac, Mijo Kovaček, Zvjezdana Špicar, Jurica Pozaić, Matija Ambrušec, Krunoslav Sučić, Marijan Mihalina te djelatnici Odjela za govedarstvo Marijan Sučija i Ivica Vranić.

Djelatnici koji su prošli radionicu zaduženi su, svaki na svom području, da uzgajivačima pokažu i pomognu urediti životinje, ošišati ih te da ih nauče na koji način pravilno voditi i prezentirati životinje na izložbi.

Uzgajivači koji su prijavili grla za izložbu dobiti će od Hrvatske poljoprivredne agencije svu potrebnu logistiku vezano za pripremu grla za izložbu, ali jedan dio moraju odraditi sami.

Životinje treba na vrijeme očistiti i oprati od prljavštine kao preduvjet da se mogu kvalitetno ošišati što nije moguće napraviti dan ili dva prije same izložbe. Isto tako uzgajivači trebaju na vrijeme izvršiti korekciju papaka kako bi se izbjeglo šepanje životinja tijekom same izložbe. Sve navedene radnje neophodno je obaviti kako bi se životinje na izložbi mogle prezentirati u najboljem izdanju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje