Radionica

Održana radionica za proizvođače turopoljske svinje

Agrovijesti
Turpoljska svinja Fotografija: HPA
Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje ima i svoj uzgoj turopoljske svinje, ali će im za realizaciju ovog projekta biti potrebna suradnja i s drugim uzgajivačima.

U organizaciji Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, 20. lipnja 2017. godine u konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici održana je radionica za uzgajivače turopoljske svinje.

U sklopu projekta „Vrednovanje tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ čiji je nositelj Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, a financiran je od strane Europske komisije, predstavljen je uzgojni program za uzgoj turopoljske svinje, dosadašnji rezultati projekta, prijedlog poslovnog sporazuma za uzgajivače te dogovorene daljnje aktivnosti u projektu. Prezentaciju o Uzgojnom programu održao je načelnik Odjela za svinjogojstvo Hrvatske poljoprivredne agencije.

Projekt „Vrednovanje tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ kroz komercijalizaciju uzgoja, koja izuzetno nedostaje u uzgoju turopoljske svinje, trebao bi biti „vjetar u leđa“ uzgajivačima za proširenje kapaciteta njihove proizvodnje. Cilj projekta je proizvesti tradicijske proizvode od mesa turopoljske svinje te ih staviti u ponudu posjetiteljima Parka prirode kao konzumne suvenire koje bi posjetitelji mogli kupiti u Prijemnim centrima Parka prirode. 

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje ima i svoj uzgoj turopoljske svinje, ali će im za realizaciju ovog projekta biti potrebna suradnja i s drugim uzgajivačima. Radionica je protekla u vrlo dobroj i konstruktivnoj atmosferi te su dogovorene aktivnosti u narednih nekoliko mjeseci, a prvenstveno se tu misli na probnu proizvodnju proizvoda od mesa turopoljske svinje, sudjelovanja na sajmovima i izračuna proizvodne vrijednosti tovljenika turopoljske svinje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje