umijeće žetve

Održane 6. Žetvene svečanosti u Trnovcu Bartolovečkome

Agrovijesti
Žetvene svečanosti Fotografija:
Ove godine se tako okupilo ukupno desetak udruga iz Slovenije i Hrvatske.

Kako je objavljeno na županijskim stranicama, ovog je vikenda u Trnovcu bartolovečkome Kulturno-umjetničko društvo Mak i organiziralo je i ove godine, i to šesti puta zaredom Žetvene svečanosti, manifestaciju kojom se predstavljaju i njeguju tradicijski običaji trnovečkog kraja. Ove godine se tako okupilo ukupno desetak udruga iz Slovenije i Hrvatske.

Uz domaćine iz KUD-a „Mak“, svoje umijeće u žetvi pokazali su i Udruga „Gotali“ iz Gotalovca, Folklorna skupina „Bolnišnica“ iz Ptuja, KUD „Remetinec“ iz Remetinca, Udruga „Hajdina“ iz Kućana Donjeg, Udruga žena „Cvijet“ iz Šemovca, Udruga žena „Trnovečko Srce“ iz Trnovca, Udruga za sport, rekreaciju i kulturu iz Bartolovca, Udruga „Copacabana“ iz Trnovca i Udruga umirovljenika Općine Trnovec.

Otvorenju svečanosti je uz načelnika Općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, te predsjednika KUD-a MAK Miroslava Korena  prisustvovao i zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak koji je i otvorio svečanost naglasivši tom prilikom kako Županija podržava inicijativu, odnosno  tradiciju koja se upriličuje u Trnovcu Bartolovečkom kroz prikaz žetve.

- Svi koji se bave društvenom djelatnošću i koji svoje znanje i aktivnosti usmjeravaju prema društvenoj koristi znaju koliko je to složen posao i koliko truda zahtijeva. Zaista je lijepo danas biti u Trnovcu i doživjeti žetvu na tradicijski način. Svaka čast domaćinima koji čuvaju i njeguju običaje. Ulaskom u Europsku uniju ne da nismo izgubili svoje običaje i tradiciju, nego oni postaju sve više prepoznatljivi i vrijedniji – rekao je zamjenik župana Paljak.

I načelnik općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec se složio s zamjenikom župana istaknuvši kako će se slijedeće godine ova svečanost pokušati podići na jednu višu razinu pa će se tako  Žetvene svečanosti organizirati u partnerstvu s jednom zemljom iz Europske unije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje