Skup ribara na Kaliju

Održivi razvoj ključan je za ribarstvo

Agrovijesti
Ribari Fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Održivi razvoj i gospodarenje ribljim fondom ključni su za budućnost hrvatskog ribarstva, ocijenjeno je u petak na 14. znanstveno-stručnom skupu u Kalima na otoku Ugljanu, u sklopu tradicionalne manifestacije Tunuara - Kualjske ribarske noći.

Na skupu koji je okupio stručnjake i ribare s područja Zadarske županije tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić naglasio je kako je u ovome trenutku primarno voditi računa o resursima i ribljem fondu kako bi se postigla održivost u interesu svih.

- Održivo gospodarstvo i održivi razvoj su ono što je ispred nas i to je jedini pravi put za sve mediteranske zemlje, kazao je Romić.

Govoreći o zaštiti ribljega fonda pomoćnik ministra Ante Mišura podsjetio je na mjere Generalne komisije za Mediteran, koja je na prijedlog Hrvatske, Italije i Slovenije odredila maksimalan ulov plave ribe za 2017. i 2018, godinu, koji je na razini ulova iz 2014., kao i ograničenje kapaciteta flote.

Uvedeno je i prostorno-vremensko ograničenje na 180+20 dana lovostaja na 30 posto unutarnjega teritorijalnog mora u područjima koja se utvrde kao mrjestilišta i rastilišta.

Mišura smatra kako će te mjere osigurati održivo ribarstvo.

U prvih šest mjeseci po njegovim je riječima ulovljeno oko 24.000 tona plave ribe, što je na lanjskoj razini. 

Na skupu je bilo riječi i o zaštiti Jabučke kotline, koja je prepoznata kao važno područje za brojne vrste riba i rakova. Radi smanjenja ribolovnoga pritiska Hrvatska i Italija uvele su privremenu zabranu, do kraja srpnja, ribolova pridenim povlačnim mrežama – koćama u dijelu Jabučke kotline.

Mjesto Kali, ribarska metropola istočnoga Jadrana, najveće je naselje na zadarskim otocima, sa 1700 stanovnika. Za Kali su vezani počeci marikulture u Hrvatskoj. Kaljska flota raspolaže sa 40-ak velikih ribarskih brodova plivaličara u čijoj je posadi 400 profesionalnih ribara, Kaljana i stanovnika drugih mjesta na otoku Ugljana.

Na državnoj razini lani je ulovljeno oko 70.000 tona sitne plave ribe, od čega su Kaljani ulovili više od 40 posto. Prvi su i po preradi ribe, a u modernizaciju pogona uloženo je više od 100 milijuna kuna, uglavnom iz EU-ovih fondova.

Tunuara – Kualjske ribarske noći, nastavljaju se u subotu defileom ribarskih brodova u Zadarskome kanalu te cjelodnevnim gastronomskinm i zabavnim programom.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje