Unosan posao

Odustao od gradnje kuće, paprika isplativija

Agrovijesti
Paprike Fotografija: Pixabay
Poljoprivrednik Toplica Cvejić iz Šuljkovca, kod Jagodine, sa 0.55 ha zemljišta ostvario je prinos paprike od 25 tona

Dodatno uzgaja lubenice, kupus, pšenicu i kukuruz, a ima i voćnjak od četiri hektara.

"Paprika je ove godine izuzetno rodila, sa 0,55 ha ostvariti ću urod od 25 tona, a već sam ubrao deset tona", rekao je Cvejić Tanjugu, a prenosi B92, na njivi gdje je danas sa četiri sezonska radnika bere papriku. Riječ je o sortama "dukat" i "kutrog", namijenjenih isključivo za ajvar, dodao je on.

"Trenutna cijena paprike, na gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u ovom dijelu Srbije, je 40 do 50 dinara, a na veliko ju  prodajem za 38 do 40 dinara", rekao je Cvejići, čija je njiva zasađena paprikom, oko kilomater od tržnice. Dodaje da je ovo zemljište na periferiji Jagodine kupio kako bi izgradio kuću, ali je odustao i na njemu uzgaja povrće.

"Velika su ulaganja u papriku, uložio sam 250.000 dinara na pola hektara, ali urod je dobar, vratiti ću uloženo i zaraditi nešto", kaže Cvejić. "Moje se kolege žale, ali nije loše, žale se jer seljak bi uvijek htio više, ako zaradi euro, on kaže zašto nisam euro i pol", rekao je Cvejić.

Cvejić ima 40 godina, a u poljoprivrednu proizvodnju, kako je rekao, uključeni su svi u kući: supruga, kćerka, otac i majka. "Ove godine sam imao i odličan urod lubenica zasađenih na blizu dva hektara. Bile su teške od osam do 25 kilograma", kaže Cvejić. Dodaje da je ove godine zasadio rani i jesenji kupus, na oko hektar, pšenicu na oko pet hektara i kukuruz na oko tri hektara.

"Zarade ima, da nema - ne bi radili, nije nešto, zbog nepovoljnog odnosa cijene reprodukcijskih materijala i proizvodnje, ali pokrivamo uloženo u proizvodnju i "nešto" zaradimo", zaključio je Cvejić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje