Prognoze

OECD i FAO vide mogući kraj razdoblja visokih poljoprivrednih cijena

Agrovijesti
Hrana Fotografija: Pixabay
Potražnja za hranom snažno će rasti u budućem desetljeću: proizvodnja neće biti dovoljna za iskorjenjivanje gladi – potrebne su akcije

Razdoblje visokih cijena poljoprivrednih roba uskoro će biti gotovo, kažu OECD i FAO u posljednjim desetogodišnjim predviđanjima. No, ove dvije organizacije upozoravaju kako je moguće da će glavne cijene ostati visoke.

Izvješće OECD-FAO o predviđanjima u poljoprivredi 2016.-2025. predviđa kako će prilagođene inflacijom cijene poljoprivrednih roba ostati općenito relativno stabilne u sljedećem desetljeću. Međutim, očekuje se da će cijene stoke relativno rasti, za razliku od cijena žitarica.

Kako se prihodi poboljšavaju, pogotovo u gospodarstvima u razvoju, potražnja za mesom, ribom i peradi zabilježit će snažan rast. To stvara dodatnu potražnju za hranom, pogotovo za cjelovitim žitaricama i proteinskim obrocima, zbog čega njihove cijene relativno rastu u odnosu na hranu poput pšenice i riže.

Globalno, zbog povećane potražnje za hranom i hranom za životinje te pritoka stanovništva predviđa seda će se uglavnom postići produktivnost. Očekuje se da će se prinosi poboljšati 80 posto u proizvodnji usjeva.

Prema osnovnoj analizi u previđanjima, u kojoj poljoprivredna produktivnost raste prema trenutnom rastućem trendu i ne poduzimaju se nikakve akcije za smanjenje gladi - predviđeni rast u dostupnosti hrane rezultirat će smanjenjem broja pothranjenih osoba u svijetu s oko 800 milijuna na manje od 650 milijuna do 2025. godine.

Analiza naglašava kako će u subsaharskoj Africi pothranjenost pasti sa 23 na 19 posto, ali zbog rastuće populacije u regiji i dalje će ostati porast udjela u svjetskoj populaciji koja pati od gladi.

To znači da se bez odlučnih koraka glad neće iskorijeniti do 2030. godine - što je globalni cilj nedavno prihvaćen od međunarodne zajednice – pa je potrebna odlučna akcija. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje