Poljoprivreda i medicina

Ohrid: Otvoren pogon za uzgajanje kanabisa i proizvodnju ulja

Agrovijesti
Marihuana Fotografija: Pixabay

Američka kompanija NYSK holding otvorila je u Ohridu pogon za uzgajanje konoplje i proizvodnju ulja od kanabisa za medicinske potrebe, prenose lokalni mediji. 

Kako je objavljeno u pogonu koji se nalazi u krugu nekadašnje tvornice Ohis već radi 15 radnika, a plan je da do kraja godine bude zaposleno 50, a u idućih pet godina 200 radnika.

Objekt površine 2.000 kvadratnih metara je u potpunosti renoviran kako bi postao prvi moderni pogon u Makedoniji sa licencom za uzgajanje medicinskog kanabisa i izvoz ulja od kanabisa u zemlje Europe.

“Samo nekoliko zemalja na svijetu ima zakonsko pravo da uzgaja i izvozi medicinski kanabis, a sada je Makedonija jedna od njih i to nas čini novom destinacijom za ovu brzorastuću industriju”, rekao je makedonski ministar bez portfelja Džeri Naumov.

Ministar za zdravlje Makedonije Nikola Todorov je istakao kako otvaranjem pogona u Ohridu Makedonija postavlja temelj za uzgajanje kanabisa za medicinske svrhe.

Kompanija NYSK, čiji je jedan od osnivača Makedonac koji živi u SAD, navela je kako planira proizvoditi 20 različitih proizvoda od kanabisa, ovisno od potreba makedonskog i europskog tržišta, a očekuje se da prvi proizvod imaju krajem kolovoza.

Todorov je istakao da je, pored te kompanije, još nekoliko tvrtki podnijelo zahtjeve za dobivanje dozvole za uzgajanje konoplje za medicinske svrhe, kao i da je za jednu od njih postupak izdavanja dozvole u finalnoj fazi.

U Makedoniji je zakonom dozvoljena proizvodnja i prodaja proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe, a do sada je prodano oko 10.000 pakiranja ulja, supozitorija i masti napravljenih u skopskoj tvornici Replek, koji se izdaju bez recepta.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje