Pčelarski sajam u Gudovcu

Oko 12.500 pčelara u Hrvatskoj proizvodi 8000 tona meda

Agrovijesti
12. međunarodni pčelarski sajam Fotografija: Colloco d.o.o. Pogledajte galeriju
Međunarodni pčelarski sajam je najmlađa, ujedno i najbrže rastuća manifestacija Bjelovarskog sajma. Sajam je okupio najveće izlagače iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Ukrajine i drugih zemalja. Prema evidenciji Hrvatskog pčelarskog saveza, Hrvatska ima oko 12.500 pčelara s oko 600 tisuća pčelinjih zajednica koji na godinu proizvodu 8000 tona meda

Tijekom vikenda održan je 12. međunarodni pčelarski sajam i 2. izložba vina i vinogradarstva u Bjelovaru na sajamskom prostoru Gudovac. Na sajmu je sudjelovalo oko 150 izlagača iz 12 zemalja, a otvorio ga je ministar poljoprivrede Davor Romić.

U Hrvatskoj trenutno, prema evidenciji Hrvatskog pčelarskog saveza, ima oko 12.500 pčelara s oko 600 tisuća pčelinjih zajednica koji na godinu proizvode 8000 tona meda. Međunarodni pčelarski sajam je najmlađa, ujedno i najbrže rastuća manifestacija Bjelovarskog sajma. Sajam je okupio najveće izlagače iz Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Poljske, Ukrajine i drugih zemalja.

Romić: Rješavanje izazova počinjem s medom, nadam se da ću ga tako slatko i završiti

Ministar Romić je u svom prvom obraćanju hrvatskim poljoprivrednicima rekao da Hrvatska u poljoprivredi ne koristi svoje bogate prirodne resurse, da ima 750 tisuća hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta te da treba rascjepkane male parcele napravili većima i na njima proizvoditi konkurentnije.

"Uvjeren sam da je ovo najteži resor, ali ja se izazova ne bojim, pa se nadam da ćemo ga učiniti boljim jer za to imamo uvjete. Rješavanje tih izazova počinjem s medom, nadam se da ću ga tako slatko i završiti. Za uspješno rješavanje izazova potrebne su strategije koje će raditi stručnjaci nezavisno od politike. Nažalost u ovom trenutku za poljoprivredu, prehrambenu industriju, šumarstvo i drvnu tehnologiju nemamo nijednu važeću strategiju i to je ono što moramo napraviti u suradnji sa strukom do kraja godine. One moraju biti dugoročne kako se ne bi mijenjale svakim novim političkim mandatom", rekao je ministar Romić. 

Strategija poljoprivrede, okrupnjavanje i komasacija glavni ciljevi

Dodao je kako Hrvatska ima iznimne uvjete za razvoj zbog bogatih prirodnih resursa koje, naglasio je, poljoprivreda ne koristi.
"Ne koristiti svoje prirodne resurse velika je greška svake nacije, a mi greške radimo. Imamo 750 tisuća hektara neiskorištenog poljoprivrednog zemljišta i zbog toga ću predložiti dva velika projekta - okrupnjavanje i komasacije - jer samo tako možemo dovesti u funkciju rascjepkane male parcele koje ćemo napraviti većima i na njima proizvoditi konkurentnije", rekao je ministar Romić.

12. međunarodni pčelarski sajam

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon otvaranja sajma ministar Romić je rekao kako u poljoprivredi neće biti rezova.
"Naša omotnica je definirana, što znači da imamo zajamčen novac koji možemo podijeliti", napominje. 

Odgovarajući na pitanje kako zaštititi hrvatske pčelare u Europskoj uniji koja dozvoljava miješanje uvoznog i domaćeg meda, ministar Romić je rekao kako se Hrvatska u Europskoj uniji mora pridržavati pravila koja je prihvatila, ali i da je suradnja s Europskom komisijom otvorena. "Uloga ministra poljoprivrede jest da detektirane probleme i na razini Europske komisije pretvori u direktive ili okvire koji će zajamčiti bolji status naših pčelara", izjavio je Romić. 

Pčelarski sajam u dodatnoj moderniziranoj dvorani

"U dva dana na sajmu je održano devet predavanja, a gostovali su najbolji stručnjaci iz područja pčelarstva iz Hrvatske i drugih zemalja. Ove godine naglasak je bio na inovatorima, a manifestacija je organizirana u dodatno opremljenoj dvorani u koju je uloženo oko 300 tisuća kuna. Ukupno će se, u dogovoru s vlasnicima, Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Gradom Bjelovarom, u infrastrukturu Bjelovarskog sajma uložiti oko 2 milijuna kuna", rekao je direktor sajma Davor Posavec..

On ističe kako se ova manifestacija održala na ukupno 3200 četvornih metara zakupljenog izložbenog prostora, što je najviše dosad. Sajam je tijekom dva dana posjetilo oko 10.000 posjetitelja.

Podijeljen je u tri cjeline koje su obuhvaćale izložbu i prodaju meda i proizvoda od meda, izložbu i prodaju pčelarske opreme te edukativni dio stručnjaka iz regije i profesora s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta. Posebno zanimanje izazvalo je najavljeno predavanje pčelara iz Danske s temom "Tehnologija pčelarenja - iskustva iz Danske i Norveške".

U sklopu Pčelarskog sajma održana je i Izložba vina i vinogradarske opreme, na kojoj je sudjelovalo oko 30 izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Sajam je pripremio i predavanje somelijera za koje je vladao ogroman interes. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje