ODRŽANO DEVETO ŽUPANIJSKO OCJENJIVANJE MEDA

Oko 380 bilogorskih pčelara proizvede 160 tona meda na godinu

Agrovijesti
12. međunarodni pčelarski sajam Fotografija: Colloco d.o.o.
Međunarodni pčelarski sajam održat će se 9. i 10. veljače u Gudovcu, a okupit će 130 izlagača

Na ovogodišnje deveto izdanje Županijskog ocjenjivanja meda pristiglo je 50 uzoraka meda iz pet županijskih pčelarskih udruga. Ocjenjivanje meda provode stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a provodi se u organizaciji Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije te u suorganizaciji i uz financijsku potporu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Naime, med s područja te županije cijenjen je i dobre kvalitete, a u prilog tome idu i brojna osvojena priznanja i nagrade na županijskoj i državnoj razini.

Europski znak izvornosti Riječ je o županiji koja je među vodećim županijama u Hrvatskoj po proizvodnji meda koja godišnje iznosi oko 160 tona i gdje med proizvodi oko 380 pčelara s oko 40.000 pčelinjih zajednica, a treba istaknuti i velike paše bagrema i lipe. BBŽ je jedina županija vlasnik robne marke meda u Hrvatskoj pod imenom “Slatka nit”, i to od 2009.

Također, prošle se godine Županija uključila u europski projekt “Zaštita izvornosti slavonskog meda” kako bi se na taj način sačuvala tradicija i specifičnost vrste meda iz ovih krajeva koji je, uz nacionalni, dobio i europski znak izvornosti. – Pčelari moraju biti zadovoljni lanjskom godinom jer su prethodne dvije godine bile loše za pčelare, gotovo se nije vrcalo.

I dalje se borimo s bolestima, ali što se prinosa tiče, prošla godina bila je dobra – rekao je predsjednik Pčelarskog saveza BBŽ-a Vladimir Maturanec i tom prilikom zahvalio Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i županu Damiru Bajsu na suradnji kao i potpori koju Županija daje kako Županijskom ocjenjivanju meda tako i ostalim aktivnostima koje Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije provodi tijekom godine.

Kako bi i dalje poticala razvoj pčelarstva, poboljšala kvalitetu meda i zdravstveno stanje pčelinjih zajednica, Županija je osigurala i sredstva za potpore koja se dodjeljuju za opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda te nabavu medno-šećernih pogača za prihranu pčela.

Podupire ih i Županija Osim potpora u pčelarstvu, Bjelovarsko-bilogorska županija financira i edukacije za pčelare te ocjenjivanje meda. U prilog razvoju pčelarstva u našoj županiji ide i održavanje Međunarodnog pčelarskog sajma, najvećeg tog tipa u ovom dijelu Europe, koji će se ove godine održati 9. i 10. veljače na sajamskom prostoru u Gudovcu.

Okupit će više od 130 izlagača iz Hrvatske, ali i pet stranih država. Treba spomenuti i to kako će se u sklopu Pčelarskog sajma dodijeliti nagrade i priznanja najboljima na devetom Županijskom ocjenjivanju meda. – Mene veseli da je za prošlu godinu potvrđena visoka kvaliteta meda kroz laboratorijska istraživanja, a sve to je uoči najveće manifestacije vezane uz pčelare u Hrvatskoj, 15. Međunarodnog pčelarskog sajma. Naglasit ću da Županija podupire pčelare, od početka te da svake godine uvodimo nove aktivnosti i nove mjere – rekao je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje