Potrošnja voća i povrća u EU

Oko 64 posto stanovnika EU jede voće svaki dan, a u Hrvatskoj manje od polovice stanovnika

Agrovijesti
Voće i povrće Fotografija: Thinkstock
Podaci iz Eurostatovog istraživanja za Hrvatsku pokazuju da su stanovnici Hrvatske ispod EU prosjeka te se u potrošnji voća nalaze pri dno ljestvica, a isto je i kod potrošnje povrća.

Tijekom 2017. godine jedna od četiri osobe (27 posto) u EU jelo voće najmanje dva puta dnevno, pokazalo je istraživanje o potrošnji stanovništva Europske unije (EU). Sljedećih 37 posto stanovništva EU jelo je voće jednom dnevno, dok je preostalih 36 posto jelo voće ili rjeđe ili ga uopće nije jelo tijekom tjedna. U usporedbi s potrošnjom voća, nešto manji udio (23 posto) stanovništva EU je jelo povrće najmanje dva puta dnevno, a nešto veći udio (40 posto) jelo je povrće jednom dnevno.

Eurostat - potrošnja voća i povrća

Podaci iz Eurostatovog istraživanja za Hrvatsku pokazuju da su stanovnici Hrvatske ispod EU prosjeka te se u potrošnji voća nalaze pri dno ljestvica, a isto je i kod potrošnje povrća. Kada je riječ o voću u Hrvatskoj ga svakodnevno jedne 46 posto ispitanika, a iza nas po potrošnji su Rumunjska, Mađarska, Litva, Bugarska i Latvija. Potrošnja povrća u Hrvatskoj je nešto bolja nego konzumiranje voća, pa je prema ovom istraživanju 54 posto Hrvata konzumiralo povrće svaki dan. I u ovom dijelu smo ispod prosjeka EU ( 64 posto svih stanovnika jede povrće svaki dan).

Eurostat - potrošnja voća i povrća

Od Hrvatske po potrošnji povrća gori su samo Slovačka, Malta, Bugarska, Litva, Latvija, rumunjska i Mađarska.

Među zemljama članicama EU-a, dnevni unos voća najčešći je u Italiji (čak 85 posto stanovništva) i u Portugalu (81 posto). Nasuprot tome, u tri države članice manje od 40% stanovništva dnevno je jelo voće: Latvija (35%), Bugarska i Litva (obje 37%).

Eurostat - potrošnja voća i povrća

Kada je riječ o potrošnji povrća u državama članicama, Irska i Belgija su imale najveći udio stanovništva koje je jelo povrće barem jednom dnevno (obje države 84%). Dok je u većini država članica između 50 i 80 posto stanovništva izjavilo da svakodnevno jedu povrće, bilo je pet država članica u kojima je taj udio bio ispod 50 posto i to u Mađarska (30 posto), Rumunjska (41 posto), Latvija (44 posto) ), Litvi i Bugarskoj (obje 45 posto).

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje