Sredstva za zaštitu bilja važna su za visoke prinose i čuvanje usjeva od bolesti

Okrugli stol: Poljoprivreda EU bez odgovarajuće zaštite bilja bit će nekonkurentna

Agrovijesti
Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka" Fotografija: Davor Visnjic/PIXSELL Pogledajte galeriju
Na okruglom stolu u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i portala Agrobiz istaknuto je da sve stroži zakoni koje uvodi EU smanjuju broj sredstava za zaštitu bilja na tržištu, što utječe na pad prinosa, dohodak poljoprivrednika i sve manju konkurentnost europskih farmera Sredstva za zaštitu bilja važna su za visoke prinose i čuvanje usjeva od bolesti.

Okrugli stol o održivoj uporabi pesticida i zaštiti bilja u organizaciji Večernjeg lista, Poslovnog dnevnika i portala Agrobiz osvrnuo se na aktualne probleme vezane uza sve restriktivniju uporabu pesticida kojom se intenzivno bavi Europska komisija zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

pesticidi

Prema podacima Eurostata za 2014. godinu, na razini EU prodano je 395.768 tona pesticida, a Hrvatska je koristila oko 2119 tona.
– Ulaskom u EU moramo slijediti nova pravila, implementirati ili modificirati ih. EU proizvodi dovoljne količine hrane, a Hrvatska ipak nije na toj razini. Imamo potencijala za proizvodnju kvalitetne hrane koja odgovara svim standardima, no uvoz je i dalje velik, a uvozimo hranu koja često sadrži ostatke zabranjenih pesticida.

Tako restriktivnim mjerama kakve je donio EU izgubit ćemo ne samo sredstva za zaštitu bilja već i njihove mehanizme djelovanja.
Treći je problem u tome što će korištenje jedne grupe sredstava dovesti do rezistentnosti, a automatski će se time i prinosi sniziti – istaknula je u uvodu prof.dr.sc Jasminka Igrc Barčić, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu bilja.

Mnoštvo problema 

Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka"

Zato bi, tvrdi Igrc Barčić, trebalo intenzivno raditi na edukaciji cijele javnosti, a ne samo poljoprivrednika. Ističe da veliki proizvođači uglavnom poštuju standarde, ali problem su mali OPG-ovi čiji su vlasnici starije životne dobi i teško prihvaćaju nove načine proizvodnje i nova znanja.

Renata Bažok, prodekanica Agronomskog fakulteta u Zagrebu, za primjer navela je zapadne europske zemlje koje su proizvođače 20-ak godina pripremale i učile održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja.

– Naši poljoprivrednici su u tom sustavu bili samo 3-4 godine. Mi smo ušli u taj vlak, a preskočili smo stubu i sada smo suočeni s time da nismo poticali proizvođače da se educiraju. Struka nije bila dovoljno agresivna. Promjene se događaju, ali su još uvijek prespore – ističe Bažok. 

Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH – CROCPA, pojašnjava da  zastupaju i domaće i inozemne kompanije te da je zbog sve strožih kriterija poraslo vrijeme potrebno da se otkrije nova djelatna tvar, a troškovi su se čak udvostručili. – To je postao problem na razini EU i time postajemo nekonkurentni u odnosu na ostale u svijetu.
Prije 20 godina imali smo 800 djelatnih tvari, a danas ih imamo samo 400 – ističe Brajević.

Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka"

Matko Mesić, predsjednik udruge CROCPA i predstavnik tvrtke Syngenta Agro kaže, kako velikih razlika na tržištu EU nema kada su u pitanju principi i poslovanje. Napominje da su istraživanja pokazala da poljoprivrednik za zaštitu bilja troši vrlo mali postotak od ulaganja u proizvodnju, samo 4 do 10 posto.
– Znanje nam je nisko, no cijena tih sredstava nije sporna, svatko se u taj sustav može uklopiti – poručuje Igrc Barčić.

Mesić napominje kako oni kao udruga žele napraviti iskorak i obratiti se širokoj javnosti, a razlog je agresivan stav javnosti prema sredstvima za zaštitu bilja koji dolazi od neinformiranosti i neznanja. Kako bi povećali tu trenutno nisku razinu znanja organizirat će niz edukacija, rasprava i okruglih stolova.

– Kad nas generalna populacija čuje, svijest i sentiment će se početi mijenjati i postat ćemo svjesni da su sredstva za zaštitu bilja nužna za kvalitetnu proizvodnju zdrave hrane – tvrdi Mesić.

Da je ključna i primjena tih znanja, složio se i Zdravko Tušek, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.
– U segment zaštite bilja treba se ulagati, potrebna je suradnja s realnim sektorom i gospodarstvom.

Moramo biti transmiteri odluka, raspravljati konkretno što možemo mijenjati i o tome kako će ta pravila utjecati na naše poljoprivrednike. Kroz mjeru 16 iz ruralnog razvoja želi se povezati struku, interesne skupine, udruge proizvođača i nas iz Savjetodavne službe – pojašnjava Tušek.

Godišnje 50 milijuna eura

Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka"

Iako podaci Eurostata pokazuju da su u korištenju pesticida na vrhu Španjolska, Francuska i Italija, Igrc Barčić napominje kako je jedini meritorni podatak koliko se novca potroši u pojedinim zemljama na sredstva za zaštitu bilja. Kako tvrdi, Hrvatska godišnje potroši oko 50 milijuna eura, dok neke zemlje EU troše i četiri puta više.

– Važan je i indeks tretiranosti kako bismo znali koliko je puta jedna površina tretirana, no, nažalost, danas više nemamo podatke koji bi nam kazali kolika je biološka učinkovitost određenih sredstava – dodala je Bažok.

Tušek napominje da proizvođači i danas moraju voditi evidencije, ali iako ih vode najviše im služe tek u slučaju dolaska inspekcije.
Najavio je pokusni projekt koji će Savjetodavna služba uskoro početi provoditi na 200 gospodarstava koja će zahvaljujući informatičkom rješenju imati dnevni pregled svih radnji na gospodarstvu, od upotrebe pesticida do gnojiva i zahvaljujući toj elektroničkoj evidenciji podaci će se lakše obrađivati. Također, istaknuo je da su izborili povećanje budžeta od 13 posto i da se u radu žele vratiti počecima i komunikaciji s udrugama, županijama te da žele odrediti prioritete za poljoprivredne proizvođače pojedine županije.

– Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba jedna je od 83 ovlaštene pravne osobe koje obavljaju izobrazbu o održivoj uporabi pesticida po programu Ministarstva poljoprivrede. Služba ima ovlaštenje za provedbu izobrazbe za modul profesionalni korisnici pesticida, a edukaciju provodi 127 ovlaštenih predavača. Održano je više od 800 tečajeva s oko 35.000 polaznika, a po uzoru na zemlje EU, želimo napraviti model koji će omogući da taj trošak ne snose sami poljoprivrenici već da se financira iz fondova EU – pojašnjava Tušek.

– Registracija jednog sredstva košta mnogo, i ne znate na koliko ćete ga godina uopće moći koristiti jer postoji šansa da EU ukine to sredstvo nakon nekoliko godina. Onda ćete ih morati prodavati na tržištima trećih zemalja. Mnogo proizvođača izvan EU ima odlična sredstva, a neće ih u EU ni registrirati – napominje Igrc Barčić.

Mesić tvrdi kako nas to stavlja u nekonkurentan položaj u odnosu na ostale kontinente. Ističe još jedan problem – upotrebu krivotvorenih i neregistriranih sredstava za zaštitu bilja.

Održiva uporaba pesticida

– To je postao veliki organizirani kriminal, a unosan je biznis mnogima jer često prolazi ispod radara. Uvoz takvih proizvoda iz Srbije i BiH kod nas poprima ozbiljne razmjere, a poljoprivrednici do pesticida lako dolaze te time ugrožavaju i sebe i kvalitetu proizvodnje.
Samo jedan od primjera dolazi nam iz Kopra kada je uspješno detektirano krivotvoreno sredstvo čija je vrijednost na crnom tržištu procijenjena na 3,5 milijuna dolara – pojašnjava Mesić.

Udruga CROCPA brigom o otpadu želi dokazati da je za njega odgovorna industrija. Naime, ambalaža od sredstava za zaštitu bilja kod nas se klasificira kao opasan otpad te članice udruge educiraju svoje članove o tome.

– Organiziramo akcije prikupljanja ambalaže na 90 lokacija godišnje i poljoprivrednici mogu doći i pravilno zbrinuti otpad. Taj naš projekt je jedan od najboljih projekata u Europi sa čak 86% prikupljene ambalaže u odnosu na količine koje članovi CROCPA EKO MODEL-a stavljaju na tržište – zaključuje Brajević, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu bilja, koja smatra da se meožemo ponositi što smo barem u tom segmentu uspjeli napraviti iskorak i provesti dobru edukaciju proizvođača.

ZDRAVKO TUŠEK, ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe

 

Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka"

 

Održano je više od 800 tečajeva s oko 35.000 polaznika, a po uzoru na zemlje EU, želimo napraviti model koji će omogućiti da taj trošak ne snose sami poljoprivrednici, nego da ide iz Ruralnog razvoja. 

 

 

 

 

IRENA BRAJEVIĆ, izvršna direktorica Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH - CROCPA

Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka"

 

Cijene i vrijeme za otkrivanje nove djelatne tvari postali su problem na razini EU i time postajemo nekonkurentni u odnosu na ostale u svijetu. Prije 20 godina imali smo 800 djelatnih tvari, a danas ih je samo 400.

 

 

 

 

MATKO MESIĆ predsjednik Udruge CROPCA i predstavnik tvrtke Syngenta Agro

Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka"

 

Upotreba krivotvorenih i neregistriranih sredstava za zaštitu bilja postala je veliki organizirani kriminal, a mnogima unosan biznis jer često prolazi ispod radara. Uvoz takvih sredstava iz Srbije i BiH poprima ozbiljne razmjere, poljoprivrednici do njih lako dolaze te time ugrožavaju i sebe i kvalitetu proizvodnje.

 

 

 

RENATA BAŽOK, prodekanica Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka"

 

Mi smo ušli u EU vlak, a preskočili smo stubu i sada smo suočeni s time da nismo poticali proizvođače da se educiraju. Struka nije bila dovoljno agresivna, promjene se događaju, ali su još prespore.

 

 

 

 

JASMINKA IGRC BARČIĆ predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu bilja

Održan okrugli stol "Održiva uporaba pesticida i zaštita biljaka"

 

Registracija jednog sredstva košta mnogo, i ne znate na koliko ćete ga godina uopće moći koristiti jer postoji šansa da EU ukine to sredstvo nakon nekoliko godina. Mnogi proizvođači izvan EU imaju odlična sredstva, ali u EU neće ih ni registrirati.
 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje