Ulazak arapskog kapitala

Okrupnjavanje arapskih zemljoposjednika u Srbiji

Agrovijesti
Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupila Agricost Fotografija: Al Dahra holding
Kompanija za proizvodnju žitarica Elite Agro LLC registrovana u Abu Dabiju, preuzela je nedavno 100 posto vlasništva u AL Rawafed Holdingu čime je nakon spajanja, arapska kompanija postala vlasnik 12.000 hektara oranica u Srbiji i ušla u grupu vodećih vlasnika zemlje u Srbiji, objavila je Nova ekonomija.

Kako je nedavno objavljeno u rješenju o koncentraciji dvije kompanije koje je izdala Komisija za zaštitu konkuencije Srbije, glavni konkurentni Arapa su sada Matijević Agrar sa oko 30.000 hektara, MK Grupa Miodraga Kostića sa oko 25.000 hektara, PKB nedavno prodan također arapskoj Al Dahri s oko 18.000 hektara, Almeh sa 15.000 hektara i Delta Agrar Miroslava Miškovića s oko 12.000 hektara.

Komisija je dozvolila koncentraciju uz obrazloženje kako koncentracija neće značajno utjecati na tržišno sudjelovanje dvije kompanije, u segmentu tri glavna proizvoda. Te podatke je Komisiji dostavila kompanija Elite Agro.

Elite Agro je na srpskom tržištu 100 posto vlasnik kompanije Yugo Ellite Agro koja je vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole.

Al Rawafed u Srbiji je zajednička kompanija Vlade Srbije i istoimene arapske kompanije koja je formirana nekoliko mjeseci prije nego što je Vlada Srbije 2014. sa arapskom kompanijom sklopila posao o prodaji više srpskih poljoprivrednih kombinata.

Ovaj aranžman je prethodno bio planiran s također arapskom kompanijom Al Dahra, ali je iz nepoznatih razloga prebačen na Al Rawafed.

Al Rawafed je srpskoj javnosti poznata i po tome što je postala vlasnik vojnog dobra Morović u Karađorđevu za koje navodno nije platila ni dinar zakupa Srbiji, navodi Nova ekonomija.

Prema istraživanju Insajdera, u poslu sa tom kompanijom, samo na jednom posjedu u Karađorđevu, država je prethodne tri godine imala i do šest puta manje prihode nego dok je tim zemljištem upravljalo Ministarstvo odbrane.

AL Rawafed Srbija na oko 10.400 hektara bavi se pretežno uzgojem pšenice, kukuruza, suncokreta i soje, od čega je 2.586 hektara vlastitog zemljišta, a ostalo zemljište se koristi na temelju ugovora o poslovno tehničkoj suradnji i putem ugovora o zakupu, navodi se u rješenju Komisije.

Yugo Elite, preko Zobnatice, obradjuje 1.600 hektara zemlje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje