Upotreba dronova

Omogućena online registracija za operatore dronova

Agrovijesti
Dronovi u Belju Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Iz Agencije ističu da je aplikacija namijenjena za registraciju operatora sustava bespilotnih zrakoplova koji izvode radove iz zraka, bez obzira da li rade za osobne potrebe ili za naknadu, kao i za one koji će koristiti sustave bespilotnih zrakoplova za rekreaciju i sport.

Operatori sustava bespilotnih zrakoplova-dronova od ponedjeljka 3. lipnja mogu se besplatno online registrirati putem aplikacije za tu namjenu dostupne na platformi e-građani, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo (HACZ).

Iz te Agencije ističu da je aplikacija namijenjena za registraciju operatora sustava bespilotnih zrakoplova koji izvode radove iz zraka, bez obzira da li rade za osobne potrebe ili za naknadu, kao i za one koji će koristiti sustave bespilotnih zrakoplova za rekreaciju i sport.

"U proteklih nekoliko godina pojavio se velik broj sustava bespilotnih zrakoplova-dronova i njihovih operatora. Do danas je bilo moguće jedino ručno upisivanje podataka u registar, a kako je broj prijava postajao sve veći, pojavila se potreba za razvojem automatizirane prijave i registracije operatora sustava bespilotnih zrakoplova popunjavanjem online obrazaca", objašnjavaju iz Agencije.

Kako bi se uskladila s budućom europskom regulativom, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo učinila je dostupnom aplikaciju koja će omogućiti jednostavnu i brzu registraciju operatora bespilotnih zrakoplova putem sustava e-građani, koji je u nadležnosti Ministarstva uprave. Sustav e-građani omogućava identifikaciju korisnika putem sustava vjerodajnica.

Poručuju i da će hrvatski državljani koji će se registrirati kao operatori sustava bespilotnih zrakoplova putem sustava e-građani biti oslobođeni plaćanja pristojbi.

"Putem iste aplikacije koju je HACZ razvio s partnerima bit će omogućena i online registracija stranih operatora bespilotnih zrakoplova-dronova", navode zaključno iz te Agencije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje