Štete u šumi

Opasni štetnik ugrožava slovenske šume

Agrovijesti
Šuma Fotografija: Thinkstock
Crni azijski drvaš, lat. Xylosandrus germanus, štetnik koji uništava crnogorično drveće, izazvao je ove godine katastrofalne štete u slovenskim šumama pa se procjenjuje kako će morati biti posječeno dva milijuna kubičnih metara drvene građe, ocjenjuje Ministarstvo poljoprivrede.

Šef uprave za šuumarstvo u tom ministarstvu kazao je da još kontroliraju situaciju s tim štetnikom koji se razvija ispod kore drveća, te da je ovogodišnja situacija rezultat niskih temperatura kad je drveće prije dvije godine bilo okovano ledom.

Tada je u šumama ostalo mnogo grana i slomljenog drveća, što pogoduje ovom štetnom kukcu, ali radi se i o utjecaju klimatskih promjena na slovenske šume koje su prema ocjenama mnogih najveće slovensko prirodno bogatstvo.
Prema površini šuma po glavi stanovnika Slovenija je jedna od najpošumljenijih država u Europskoj uniji, odmah iza Švedske i Finske, a pod šumom je skoro dvije trećine njene površine.
Najveći napad tog štetnika u Sloveniji je do sada bio zabilježen 2005. kad je zbog njegova napada trebalo posjeći 750.000 kubika drveta, no lani je posječeno i više - dva milijuna kubika, a toliko će se morati odstraniti iz šuma i ove godine.
Zbog krizne situacije u šumama ministar poljoprivrede Dejan Židan oformio je posebnu stručnu skupinu sa zadatkom da riješi problem.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje