PROGRAM RASPOLAGANJA POLJOPRIVREDNIM ZEMLJIŠTEM

Općina daje u zakup ili na prodaju 431,59 hektara zemlje

Agrovijesti
Poljoprivredno zemljište Fotografija: Poslovni dnevnik
Župan Damir Bajs naglasio je da je Bjelovarsko-bilogorska županija sav posao oko Programa odradila besplatno

Radni posjet župana Damira Bajsa općini Velika Pisanica rezultirao je nekolicinom dogovora. Tom je prilikom župan predao Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za područje općine Velika Pisanica koji je izradila Bjelovarsko-bilogorska županija i za koji je stigla potrebna suglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Za zakup do 100 hektara

Nakon što je županijski Upravni odjel za poljoprivredu, zaštitu okoliša i ruralni razvoj izradio Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem za općinu Kapela i predao ga načelniku općine Danijelu Kovačecu, navedeni Program uručen je i načelniku općine Velika Pisanica Frediju Paliju. Dobivanjem suglasnosti Ministarstva poljoprivrede zadovoljeni su svi uvjeti da se u općini Velika Pisanica počnu raspisivati javni natječaji za zakup/prodaju poljoprivrednog zemljišta.

Riječ je o 431,59 hektara odnosno 1556 katastarskih čestica od kojih je 76,55 hektara, tj. 310 katastarskih čestica predviđeno za prodaju, a 355,04 hektara odnosno 1246 čestica za zakup. Maksimalna površina za zakup iznosi 100 hektara i daje se na zakup na 25 godina. Time će se omogućiti poljoprivrednicima ovoga kraja da koriste poticaje, ostvare svoje pravo temeljem zakona i dođu do mogućnosti raspolaganja zemljištem. Samim time pruža im se mogućnost da krenu u obradu tla i zemljište stave u funkciju poljoprivrede. 

Županija odradila besplatno

– Zahvaljujem Županiji. U rekordnom vremenu Program je završen, dobio je suglasnost Ministarstva tako da možemo raspisati prvi natječaj za ono što za što su ljudi zainteresirani za kupnju odnosno zakup – rekao je načelnik Pali. Župan Bajs istaknuo je da je Program raspolaganja koji su oni preuzeli ključan kako bi se omogućilo poljoprivrednicima da dođu u zakoniti posjed. – Moram naglasiti da je korištenje poticaja vezano uz ugovore koji se mogu na taj način postići.

Bjelovarsko-bilogorska županija nije to ništa naplatila Općinama, radimo besplatno, želimo da se to što prije riješi, a ukupan prihod će u najvećoj mjeri ići upravo Općinama. To je iskorak u pravom smjeru – istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.


 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje