Karlovačka županija

Općina Žakanje među prvih deset u Hrvatskoj po ulaganju u poljoprivredu

Agrovijesti
Fotografija:
Iz općinskog proračuna isplaćeno je 127 tisuća kuna godišnje, što je 2,15 posto ukupnog proračuna i 67 kuna po glavi stanovnika.

Općina Žakanje našla se još jednu godinu uz bok poljoprivrednim potencijalom bogatih slavonskih općina. Naime, podaci Ministarstva poljoprivrede za 2019. godinu otkrivaju kako se Općina Žakanje po udjelu izdvajanja iz proračuna za subvencije u poljoprivredi nalazi među prvih deset općina u Hrvatskoj. Točnije, iz općinskog proračuna isplaćeno je 127 tisuća kuna godišnje, što je 2,15 posto ukupnog proračuna i 67 kuna po glavi stanovnika, piše KA Portal. 

Prema riječima načelnika Danijela Jurkaša, takvi podaci su i očekivani, jer Općina samo prati interes poljoprivrednika.

Poljoprivreda je zasigurno jedan od prioriteta razvoja naše općine, jer naše područje ima dobre uvjete i tradiciju bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom. Od 2018. godine poljoprivrednicima je dostupno više mjera, njih 15 ukupno, od potpora za uzgoj, obnovu višegodišnjih nasada, izgradnju i rekonstrukciju gospodarskih objekata pa sve do potpora za stručni nadzor u ekološkoj proizvodnji ili pripremi projektne dokumentacije. Takav intenzitet potpora uz suglasnost Ministarstva nastojat ćemo održati i u budućem razdoblju, poručio je načelnik Danijel Jurkaš.

No, u narednom razdoblju, žakanjski poljoprivrednici uskoro mi mogli računati i na znatnije povećanje raspoloživih poljoprivrednih površina. Naime, nekadašnji kompleks Karlovačke pivovare u Kohanjcu trebao bi konačno zaživjeti  i dobiti nove korisnike. Kako otkriva načelnik Jurkaš, administrativni postupak zakupa parcela je okončan te nakon potpisivanja ugovora domaćih poljoprivrednika, koji su pokazali interes za zakup poljoprivrednih površina, iste mogu koristiti i staviti u funkciju.

S daljnjim povećanjem kapaciteta poljoprivredne proizvodnje i proračunskim potporama koje ih prate, područje općine Žakanje nesporno postoje svojevrsna perjanica poljoprivrednog razvoja u Karlovačkoj županiji.