Okrugli stol o poljoprivredi i Agrokoru

Operativno poslovanje Agrokorovog agrobiznisa stabilno

Agrovijesti
Okrugli stol o Agrokoru i poljoprivredi Fotografija: Agrobiz
Operativno poslovanje poljoprivrednih tvrtki iz sustava Agrokor je stabilno, unatoč, krizi koja je zadesila koncern, zaključak je okruglog stola o utjecaju krize u Agrokoru na budućnost hrvatske poljoprivrede koje je organizirao Zbor agrarnih novinara HND-a

Da je biznis sa poljoprivredom i hranom jak i čvrst pokazuje i to da PIK Vrbovec i dalje posluje profitabilno te nastavlja sa povećanjem izvoza. Već idući tjedan će, prema najavi predsjednika Uprave Mate Štetića, krenuti u isporuku svojih proizvoda u veliki poljski trgovački lanac Biedronka.

Štetić je kazao kako su mjesec dva imali poteškoća, no nakon 10. travnja redovito isplaćuju svoje obveze, pripremaju se za sezonu, usmjereni su i nadalje ka izvozu koji je lani iznosio 55 milijuna eura.

Kompanija je i dalje perspektivna i dobra, kazao je te dodao kako očekuje da će i dalje rasti. Podsjetio je kako je u proteklih desetak godina, od kada je taj PIK ušao u Agrokor koncern, u tvrtku uloženo više od 1,2 milijarde kune.

Izvanrednoj upravi je važno da je operativno poslovanje poljoprivrednih kompanija stabilno i da se sačuva proizvodnja i kooperacija, kazao je Vlado Čondić Galinić savjetnik za poljoprivredu izvanrednog povjerenika Agrokora Ante Ramljaka. To potvrđuje i podatak da Agrokor čini oko 50 posto hrvatske svinjogojske proizvodnje kroz proizvodnju 300.000 komada svinja, te još oko 100.000 kroz kooperantski odnos, dodao je Čondić Galinić.

Za cijeli poljoprivredni sektor i poljoprivredne proizvođače je važno da se poslovanje koncerna stabilizira jer je za Agrokor na direktan ili indikrektan način vezano preko 10.000 OPG. Nema poljoprivrednika u Hrvatskoj koji na neki način nije bio vezano za poslovanje Agrokora, zbog čega je jako važno da smo ušli u vjerovničko vjeće i da kroz njega štitimo interes poljoprivrede, kazao je Mato Brlošić predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore. Važno je stabilizirati poslovanje svih kompanija te nastaviti kooperantski odnos, kako se cijeli sustav agrara ne bi doveo u pitanje, posebice u trenutku kada je pred nama nova žetva, kazao je Brlošić.

Vlasnik Agrofructusa Denis Matijević kritički se osvrno na rad izvanredne uprave, kazavši da on nije vidio neki konkretan biznis plan za budućnost tvrtke. U posljednje je vrijeme bilo pokušaja da se za police Konzuma nabavlja voće i povrće po nižim cijenama sa globalnog tržišta iako je Konzum na svojim policama imao do 75 posto voća i povrća iz domaće proizvodnje. Na taj način bi moglo doći do urušavanja sustava koji se gradio 15 godina, a vidljivo je i da je nakon krize u Agrokoru došlo ponovo do pojave jačanja sivog tržišta voća i povrća, što nikako nije dobro, kazao je Matijević.

Ivan Škorić potpredsjednik HGK kazao je kako je Agrokor „brod koji je stao na pučini jer je ostao bez goriva i bez posade“. Sada je potrebno da mu se da gorivo, a to mogu jedino banke, dok bi uprava morala napraviti dobar biznis plan kako bi se iz budućeg profita vraćali dugovi. Krediti se ne mogu dobiti na imovinu koncerna jer je ona opterećena dugovima, ali se restrukturiranje mora temeljiti na na dobrom biznis planu, dodao je.

Prema mišljenju Drage Munjize, neovisnog konzultanta, Konzum bi trebao ostati u hrvatskim rukama, a ako će se ići na varijantu da dobavljači postanu vlasnici, tada se mora napraviti dobar društveni ugovor, kako ne bi došlo do sukoba između njih oko udjela na policama. Dodao je kako su  strani trgovački lanci počeli ugovarati više robe od hrvatskih OPG-a što je dobro, ali jedan dio ih ucjenjuje da sada ne smiju isporučivati robu Agrokoru.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje