RASFF

Opet pronađen aflatoksin u kukuruzu iz Srbije

Agrovijesti
Kukuruz Fotografija: Thinkstock
RASFF je na svojoj službenoj web stranici izdao obavijest kako je aflatoksin pronađen u pekarskim proizvodima i kukuruznim pahuljicama, a da je kukuruz podrijetlom iz Srbije. Zaraženi proizvodi otkriveni su navodno u Italiji

Europski sustav za brzo uzbunjivanje za hranu - RASFF nedavno je obavijestio nadležne službe u Srbiji da je pronađen aflatoksin u proizvodima od kukuruza koji je podrijetlom iz Srbije. Riječ je, kako pišu Večernje novosti, o malim količinama, najvjerovatnije bijelog kukuruza za ljudsku upotrebu, koji je izvezen iz Srbije u Sloveniju. U srpskom Ministarstvu poljoprivrede rekli su da nijedna pošiljka kukuruza nije vraćena. 

Prema riječima Vukosava Sakovića, predsjednika Fonda za žito Srbije, netko je izvezao kukuruz u Sloveniju, tamo su od njega napravljeni proizvodi i onda izvezeni u druge zemlje EU. Aflatoksin je pronađen tek u proizvodima. "Ne znamo nikakve detalje, tko je izvezao kukuruz, koje je sorte i koja godina", kaže Saković. 

Također, ti proizvodi podložni su aflatoksinima, pa ne mora značiti da je kukuruz bio zaražen. Možda je riječ i o neadekvatnom držanju tj. skladištenju i proizvodnji. U Srbiji ističu kako su iz RASFF-a dužni obavijestiti o svim pojedinostima, jer je dosta toga nedorečeno. Moguće da se radi i o kukuruzu iz roda 2014. godine. 

RASFF je na svojoj službenoj web stranici izdao obavijest kako je aflatoksin pronađen u pekarskim proizvodima i kukuruznim pahuljicama, a da je kukuruz podrijetlom iz Srbije. Zaraženi proizvodi otkriveni su, navodno, u Italiji. 

"Radi se o malim količinama kukuruza koje su iz Srbije vjerojatno izvezene kamionom", objašnjava Saković. "Ova situacija nije izazvala nikakve probleme na srpskom tržištu, posebno što od 2012. postoji obvezna kontrola na alfatoksin."

Inače, kako stoji na siteu RASFF-a, krajem prošle godine aflatoksin je pronađen u kukuruznim proizvodima, a žitarica je bila podrijetlom iz Srbije.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje