Ruske sankcije pretvorili u priliku:

OPG Anđelić sam mandarini iskrčio put na nova tržišta

Agrovijesti
OPG Anđelić Fotografija: ruralnirazvoj.hr
“Prve godine našeg samostalnog rada u jednom splitskom trgovačkom centru pekli smo zanat i pratili reakcije naših kupaca, uočavali što dobro radimo i pažljivo slušali kako pohvale tako i kritike. Već sljedeće godine smo proširili ponudu i puno bolje se približili kupcima “, ističu članovi OPG-a.

Samostalno smo prošli dug i trnovit put, ali na kraju ipak sladak. Naš uspjeh je bio vidjeti osmjehe i zadovoljstvo kupaca, kaže Ivan Anđelić čija je obitelj kroz mjeru 17 osigurala nasade, a korisnici su i IAKS mjere 10.

OPG Anđelić iz Opuzena postoji od 2007. godine i bavi se poljoprivrednom proizvodnjom različitih kultura voća, no mandarina im je primarna. Prije dvadesetak godina krenuli su obiteljski u proizvodnju mandarina na površini zemlje veličine oko 2 ha s godišnjim prinosom oko 100.000 kg. “Prije nekoliko godina podigli smo novu plantažu od 500 stabala mandarina najnovije sorte naziva Iwasaki. Do prije četiri godine sve smo davali u otkupne centre i bili smo zadovoljni jer je i država davala poticaje, ali nakon ruskih sankcija počeo je kraj za nas proizvođače“, kaže vlasnik Perica Anđelić. Zbog novonastalih problema OPG Anđelić okrenuo se samostalnoj prodaji.

“Prve godine našeg samostalnog rada u jednom splitskom trgovačkom centru pekli smo zanat i pratili reakcije naših kupaca, uočavali što dobro radimo i pažljivo slušali kako pohvale tako i kritike. Već sljedeće godine smo proširili ponudu i puno bolje se približili kupcima “, ističu članovi OPG-a.

Tijekom treće godine svog samostalnog rada prodajne kanale su proširili na Zagreb, ali i Sloveniju i Češku te su počeli raditi na proširenju svoje ponude, kako širom ponudom svježeg voća tako i prerađevinama. Prerađuju isključivo zdrave plodove te i tako podižu kvalitetu džemova i sokova. Za sve proizvode rade analizu zdravstvene ispravnosti. Pored mandarina podigli su plantažu kupina i malina, šipka, limuna, smokava, trešanja i višanja, a podižu i malu plantažu aronije. Naglašavaju da svake godine podižu kvalitetu vlastitih proizvoda na sljedeće načine: upotrebljavaju isključivo organskih gnojiva; koriste ljepljive ploče, klopke i mamce; travu ne tretiraju otrovima nego ju kose; rezidbu redovito obavljaju u proljeće; ljeti navodnjavaju cijelu plantažu sistemom kap po kap te folijarno daju organsko gnojivo; u dogovoru s pčelarima postavljaju košnice po sredini plantaže, a u planu im je kompletnu plantažu prekriti zaštitnom mrežom.

“Prvenstveno smo se posvetili probijanju tržišta, otvaranju prodajnih mjesta, kako u Hrvatskoj tako i u Sloveniji i Češkoj te radimo na širenju ponude preradom u džemove i sokove. Vidimo da su veće potrebe za gotovim prerađenim proizvodima pa planiramo daljnja ulaganja uz pomoć mjera Programa ruralnog razvoja“, kažu Anđelići koji su korisnici IAKS mjere 10 Programa ruralnog razvoja, ali i mjere 17.

“Ove smo se godine prijavili na mjeru 10 odnosno tip operacije 10.1.15. “Primjena ekoloških gnojiva” i 10.1.12. “Korištenje feromonskih klopki” te mjeru 17, podmjera 17.1. “Osiguranje usjeva životinja i biljaka”. Prilikom osiguranja naših plodova od tuče osiguravamo i dodatno kvalitetu odnosno kakvoću naših proizvoda i po toj mjeri dobijemo povrat police u iznosu od 70% koju sufinancira EU. Isplati se na taj način osigurati plodove, a godišnje osiguravamo oko 120.000 kilograma mandarina”, navode. U skorijoj budućnosti planiraju zaštititi svoj proizvod – mandarinu, na način da dobiju certifikat za oznaku izvornosti i geografskog podrijetla i samim time postići veću cijenu. “Povećat ćemo, također, ponudu džemova i sokova jer tijekom naše sezone od 15. rujna do 1. veljače, kada prodajemo svježe plodove, uspijemo prodati i svu našu preradu. Planiramo pokrenuti i internetsku prodaju“, kažu iz OPG-a Anđelić.

Veseli ih i najava Ministarstva poljoprivrede koje planira izgraditi hladnjaču za skladištenje voća i povrća u Opuzenu kapaciteta 3.000 tona. Hvalevrijedan je, kažu, i usvojeni program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna koji je namijenjen sprječavanju i suzbijanju mediteranske voćne muhe.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje