Samoberba - novi trend voćara

OPG Dorotić: Dođite sami za sebe brati jabuke po cijenu od 1 kunu za kilogram

Agrovijesti
OPG Dorotić samoberba jabuka Fotografija: Agrobiz Pogledajte galeriju
Dorotić je svoj oglas za samoberbu jabuka postavio na svom Facebook profilu, ali i u Njuškalu i drugim oglasnim prostorima i već mu se javljaju obitelji koje su spremne neki od idućih vikenda doći na njegov voćnjak u berbu za svoje potrebe.Kaže kako se radi o izravnoj prodaji na kućnom pragu i sve je legalno.

„Kisele, slatke, crvene i žute jabuke-čekaju da ih sami uberete po povoljnijim cijenama. Osim mogućnosti kupnje ubranih jabuka nudimo i mogućnost samoberbe (u voćnjaku sami si berete jabuke i ubrano nosite kući). Cijena tako ubranih jabuka je od 1 kn do 3 kn po kilogramu, ovisno o sorti jabuke“.

Ovaj oglas postavio je na svom Facebook profilu Sven Dorotić, mladi voćar iz Brežane Lekeničke, u Sisačko-Moslavačkoj županiji, koji na ovaj način želi potaknuti ljude da domaću jabuku sami uberu i da otvori novi kanal prodaje.

„Na žalost imamo problem s radnom snagom koju ne možemo naći za berbu, a još gore je to što nam veletrgovci nude smiješno niske cijene za otkup jabuke. Odlučio sam se početi oglašavati i potaknuti ljude koji žele da sami naberu jabuke i dobiju ih po izuzetno povoljnoj cijeni. Naš voćnjak, koji se prostire na 3,5 hektara nalazi se na 38 kilometara od Zagreba i 25 kilometara od Siska i vjerujem da će potaknuti naše ljude da dođu i osiguraju si zdrave, kvalitetne jabuke“, kaže za Agrobiz.hr Sven Dorotić.

Urod jabuka ove će godine biti izuzetno dobar, mi očekujemo da ćemo imati oko 120 tona, a zadnje dvije godine zbog vremenskih nepogoda smo imali izuzetno loše godine. Ova godina je dobra, ali je domaće tržište preplavljeno uvoznim jabukama prošlogodišnjeg roda, koje ruše cijene u otkupu“, objašnjava Dorotić.

Dorotić je svoj oglas za samoberbu jabuka postavio na svom Facebook profilu, ali i u Njuškalu i drugim oglasnim prostorima i već mu se javljaju obitelji koje su spremne neki od idućih vikenda doći na njegov voćnjak u berbu za svoje potrebe.

Dorotić kaže kako se radi o izravnoj prodaji na kućnom pragu i sve je legalno.

Želja mi je da ugostim ljude koji su spremni uživati u prirodi, ubrati za sebe onoliko koliko žele i koliko misle da im treba, a kada završe sve stavimo na vagu, te im prodamo po cijeni od 1 do tri kune ovisno koju sortu jabuka žele. Moj je plan da ovakav način prodaje proširim, pa ako je moguće i povežem se s turističkim agencijama koje mogu i žele organizirati izlete za umirovljenike, građane, ali i za djecu iz osnovnih i srednjih škola kojima bi berba jabuka na ovaj način mogla biti zanimljiva, kaže Dorotić.

Hrvatski voćari za ovu godinu najavljuju dobar urod, a posljednjih dana pojedini veliki voćaru su putem društvenih mreža pozvali institucije da krenu u inspekcije jer većina trgovačkih lanac ponovo prodaje jabuke lanjskog uroda iz uvoza. Tako je Željko Ledinski voćar mjesta Kovačevac kod Bjelovara objavio uvozne jabuke iz susjedne BiH koje se prodaju u Konzumu i Plodinama po cijeni od preko 11 kuna.

Kako je napisao, radi se o jabukama prošlogodišnjeg roda, a cijene su izuzetno visoke čime se želi obmanutu potrošače kako se radi o novim jabukama, kaža je Ledinski. Voćari inače ovih dana razmišljaju da se ponovo organiziraju i krenu dijeliti jabuke ispred velikih trgovačkih centara, kao što su to tijekom proljeća radili s jagodama, te prisile da kupuju domaće jabuke.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje