Stav poljoprivrednika: Zašto je važno osigurenje u poljoprivredi

OPG Puškarić: Osiguravam sve svoje usjeve odmah po završetku sjetve

Agrovijesti
Agro Puškarić Fotografija: Damir Špehar/PIXSELL Pogledajte galeriju
„Od početka sam sve osiguravao u Croatia osiguranju. Bio je jedan kraći izlet prema drugim osiguravateljima, ali sam na kraju ipak odabrao Croatia osiguranje zbog pouzdanosti i korektnog odnosa u slučaju štete, za dugoročnog partnera i gotovo sve u zadnjih 10 godina osiguravam kod njih. Iznimka su samo strojevi financirani kod jedne leasing kuće koja uvjetuje drugog osiguravatelja, ističe.

Poljoprivredni obrt Agro Puškarić jedan je od najvećih proizvođača povrća u Hrvatskoj, a kako nam je objasnio vlasnik Marijo Puškarić on osigurava sve svoje usjeve i to uvijek u proljeće, odmah po završetku sjetve.

„Osiguravati usjeve počeo sam davno ( 1994 ili 1995.godine ), čim sam povećao obradivu površinu na više od 10 ha. Što se tiče šteta od tuče i požara u potpunosti mirno spavam jer je sve osigurano kod kvalitetnog osiguravatelja, u mom slučaju Croatia osiguranja, objasnio je.

Agro Puškarić

Proizvodim češnjak na 50 ha, crveni luk - 30 ha, krumpir 150 ha, cikorija 25 ha te žitarice i uljarice na 95 ha. Ukupno je planirana proizvodnja u ovoj godini oko 9.000 tona proizvoda, kaže Puškarić te dodaje kako zadnjih petnaestak godina nije imao neke značajnije štete.

Usjeve od korova, bolesti i štetnika štitim pesticidima, od suše navodnjavanjem ( sustavom koji sam projektirao i izgradio bez subvencija ), dok se protiv elementarnih nepogoda štititi mogu jedino ugovaranjem police osiguranja, što i činim, njegova je formula uspjeha u poljoprivredi. Osigurava sve, obiteljsku kuću, skladište, poslovni prostor, skladišta za strojeve, strojeve. Vozila i opremu obično do pet ili sedam godina starosti osiguravam i kasko te naravno sve usjeve.

„Osiguravam zato da u slučaju veće štete uzrokovane elementarnom nepogodom ili nekom drugom " višom silom " mogu bez većih poteškoća nastaviti život i poslovanje. Danas pored moje obitelji od rada na gospodarstvu ovisi i deset obitelji mojih zaposlenika te je još važnije osigurati stabilnost, kaže ovaj mladi poljoprivrednik.

Deset godina u Croatia osiguranju

Agro Puškarić
„ Od početka sam sve osiguravao u Croatia osiguranju. Bio je jedan kraći izlet prema drugim osiguravateljima, ali sam na kraju ipak odabrao Croatia osiguranje zbog pouzdanosti i korektnog odnosa u slučaju štete, za dugoročnog partnera i gotovo sve u zadnjih 10 ggodina osiguravam kod njih. Iznimka su samo strojevi financirani kod jedne leasing kuće koja uvjetuje drugog osiguravatelja, ističe.

Puškarić smatra kako je iznimno važno promovirati mjeru 17 za osiguranje iz Fonda ruralnog razvoja jer je ona sada zaista iznimno jednostavna i pruža priliku poljoprivrednicima za jednostavno ostvarivanje prava na EU sredstva za osiguranje.

„Smatram da će se značajno povećati površine osiguranih usjeva, nasada te stočarska proizvodnja. Nažalost upravo zbog sigurnosti ( koju tako volim i promoviram ) osobno neću prema sadašnjem modelu moći koristiti, dodaje. Naime da bi osigurao dugoročno stabilnu proizvodnju povrća na velikim površinama, zbog plodoreda mijenja obradive površine sa svojim susjedima, a mjera 17 traži povezanost arkod parcele i usjeva.

„Vjerujem da će Agencija za plaćanje pronaći model za rješenje tog problema, jer je i u starijim članicama EU uobičajena praksa zamjena površina za jednu proizvodnu sezonu. Iskreno se nadam da će to podići opću razinu svijesti o potrebi osiguranja kod naših sugrađana, ističe Puškarić.

Dodaje kako danas, kada se dogodi neka nepogoda, građani očekuju da bi štetu trebala namiriti država, ali država nije osiguravatelj i samo u iznimnim specifičnim slučajevima je opravdano neku štetu namiriti iz državnog proračuna.

Puškarić je sve dosadašnje investicije sam financirao putem poslovnih banaka ( zadnjih nekoliko preko sredstva HBOR-a plasiranih putem poslovne banke ), te putem leasing kuća, i to sve po komercijalnim uvjetima ( bez subvencija ).

„Iz svog iskustva mogu reći da je praćenje banaka značajno bolje, općenito je povoljnija situacija za poljoprivrednike i po visini kamatnih stopa i po dostupnosti sredstava, ali to je još uvijek nedovoljno za hrvatsku poljoprivredu koja je u prosjeku vrlo slabo opremljena i ostvaruje ispodprosječne urode u gotovo svim proizvodnjama, dodaje.

Agro Puškarić

On sam je upoznat sa svim novim mjerama Ministarstva, posebice financijskih instrumenata koji se najavljuju i vjeruje da će oni doprinijeti razvoju poljoprivrede – odnosno investicija u poljoprivredi.

Pred našom poljoprivredom se nalazi još dug put koji mora biti posut upravo ovakvim dobrim mjerama, a ne kao do sada, zaključuje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje